Tropska plaža iz snova na koju svi želimo – nije takva u stvarnosti

Foto: Privatna arhiva

Nemojte misliti da su sve tropske plaže prekrasne.

Ne gledajte uljepšane slike na Instagramu i ne patite, nisu istinite – ponavljaju nam. Ali mi i dalje vjerujemo i patimo i želimo u te slike. Na ovih beogradskih plus 40 – najradije bismo uskočili u tirkizne valove, ljuljali se u hammocima i pili sva ta šarena pića na plažama diljem svijeta koje nam serviraju sretnici na društvenim mrežama.

Ja koja nisam otišla na more niti dugačak odmor ove godine našla sam se u skupini zavidnih.

Uzdišem i ponavljam kako želim ležati negdje na tropskom pijesku mjesec dana, želim valove, želim sol u kosi želim, želim, želim…. A onda se sjetim kako sam živjela sedam godina u Aziji i kako i nije sve baš tako bajno.

Foto: Privatna arhiva

Jer nemojte misliti da su sve tropske plaže prekrasne – dapače – one koje vrijede i koštaju.

Da, da, na njih se plaća upad. Inače vas za besplatno u jugoistočnoj Aziji čeka smeće, ružni pijesak, koraljni grebeni i dosadni prodavači koji vam žele uvaliti sve i svašta. Plažica na slikama kakvu si stavljamo na desktop kao predmet želja?

Foto: Privatna arhiva

Primjerice na Baliju gotovo da i ne postoji plaža s bijelim pijeskom. Ne postoji ni hlad pa će vam obavezno trebati suncobran, a pad kokosa na glavu prvi je
uzrok smrti u jugoistočnoj Aziji – vjerovali ili ne.

Na tajlandskom otoku Koh Tao jedan mi je pao pola metra od glave, dok se mala zelena, otrovna zmija uvijala na palminom drvetu iznad mene.

Foto: Privatna arhiva

One divne prozračne zavjese koje vijore oko kreveta i izgledaju tako dobro na fotkama? Tu su za zaštitu od komaraca kako vas ne bi pojeli po noći.

Zato treba biti realan i ne očekivati fotošopiranu razglednicu nabrijanih boja. Lijepo je, naravno, ali nije idealno kao na Instagramu.

Apeliram na sve nas koji smo na vrelom asfaltu da i ovoga ljeta ne upadnemo u tu zamku!

***

BONUS VIDEO: Najlepše plaže

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram