Šta vam je zgrešila Ana Ivanović

Stav 17. jan 202211:07 > 11:15
Foto: KENZO TRIBOUILLARD / AFP / Profimedia

Ana Ivanović je jedna od najuspešnijih srpskih sportistikinja - koja se iz voljene šampionke odjednom pretvorila u državnog neprijatelja broj jedan. Zbog svog izbora da ne komentariše slučaj Novaka Đokovića, njene društvene mreže sada su ispunjene strašnim komentarima. A to je samo vrh ledenog brega, jer je gotovo svaki potez ove uspešne žene u Srbiji dočekan "na nož".

Jelena je ispala najpametniji član porodice Đoković jer se uzdržala od fanatičnih izjava u javnosti, koje smo imali prilike da čujemo ovih dana.

Ipak, ona nije ispaštala koliko teniserka Ana Ivanović, koja je odlučila da se ne oglašava u vezi sa Novakovom australijskom dramom. Naime, javnost je već presudila da Ana nije ispunila svoju „srpsku dužnost“.

Dok se floskula „sloboda govora i mišljenja“ često pominje u sprskom diskursu, očigledno je da je prag tolerancije za lične izbore javnih ličnosti veoma nizak.

Ana, samo zbog toga što je srpske nacionalnosti, kao i zbog toga što je igrala tenis, izgleda više nema pravo na svoj stav – ili neiskazivanje istog. Prema mišljenju srpskih društvenih mreža, ona sada ima obavezu da podrži Novaka.

„Ništa nije postigla u životu. Prodala se za nemačke marke. Promenila prezime, rađa Hitlerove naslednike. Treba joj trajno zabraniti ulazak u Srbiju. Švajnštajger je tovilište svinja. Šta očekivati od krmače….švabske“, jedan je od najstrašnijih komentara na njenom Instagramu.

To je samo jedna u nizu sličnih bljuvotina ispod njene fotografije na kojoj čita knjigu. Ana je sada „srpska izdajica velikih stopala“, „nema kičmu“, „ne sme da naruši svoj ugled u Nemačkoj, jer joj plaćaju reklame“, itd…

Srpskim komentatorima nikada nije bilo lakše da svoj bes usmere prema nekome – a to dodatno olakšava činjenica da je Ana žena, pa još udata za stranca.

Ovo nije prvi put da je zasuta komentarima mržnje – i uvek se to dešava kada nekim svojim bezazlenim postupkom takne krhi srpski identitet.

Recimo, u oktobru je Ana objavila video svojih letnjih odevnih kombinacija, ali to je sve palo u drugi plan jer je u pozadini išla pesma Dua Lipe.

„Pobogu Ana, pa zašto pokvari utisak svoje lepote sa Dua Lipom? Zar te ne boli duša što je naga igrala u Pravoslavnoj crkvi na Kosovu? Od toliko lepe muzike i plemenitih osoba, baš nju da izabereš“.

„Zašto Ana, zaboga?! Ti si prodala dušu“.

Jasno je – „sloboda mišljenja“ ipak ne podrazumeva da slušamo bilo koga ko ima veze sa Albanijom.

Ako se vratimo dalje u prošlost, nailazimo i na jezive komentare koje je Ana dobila kada je slavila katolički Božić sa svojim suprugom.

„Kakva si to Srpkinja, izdala si Irineja i Amfilohija“.

„Tvoj Božić je 7. januara“.

„Pričaj srpski da te razumemo“.

Malo je paradoksalno da nacija koja ovih dana toliko insistira na ličnim slobodama, koje su uskraćene Đokoviću, brzinom svetlosti osudi Anu, upravo zbog lične slobode da se jednostavno ne oglašava.

Izgleda da se više niko ne seća crnog marta 2020. godine, kada je Ana svojoj naciji obezbedila 35 respiratora.

Tanka je linija između nacionalne heroine i državnog neprijatelja broj jedan.

***

Bonus video: Verovanja kod našeg naroda

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest