Sad znam koje je pitanje svih pitanja u Beogradu

Nađa Irena Fišić
Nađa Irena Fišić Foto: Privatna arhiva

Nigdje na svijetu ne postoji tolika spontana neorganiziranost kao u Beogradu, koja te može odvesti u provod svih provoda.

Nađa Irena Fišić zagrebačka je novinarka sa više od 20 godina iskustva u medijima. Nakon Azije i i Balija, izabrala je Beograd za svoj dom. Ovde živi nešto duže od godinu dana i svake će subote prenositi svoje utiske – šta je oduševljava, čudi, šta ne razume i zašto misli da je Beograd trenutno najbolji grad za život.

Kako glase dogovori u Zagrebu? Vidimo se pod satom, pa onda već znamo točno kojim utabanim stazama idemo, tko će nam se otprilike pridružiti i gdje bi mogli završiti.

Wow! Sama pomisao da se u Beogradu s nekim dogovorim u točno određeno vrijeme primjerice na Trgu Republike – nemoguća je misija. Ništa se ne dogovara sedam dana unaprijed, a isto tako nitko neće doći na dogovor točno. Još jedan bitan faktor je da li pada kiša ili je sunce, što uvelike utječe na raspoloženje stanovnika grada.

Često se do zadnjeg trenutka ne zna gdje se ide – iako svagdje trebaju rezervacije. Dogovori glase – ajde nađemo se pa vidimo. Meni se od toga dizala kosa na glavi. Pa kako ne znamo gdje idemo!

Sada, godinu dana kasnije – (gotovo) sam potpuno opuštena i iz mnogobrojnih iskustava znam da se upravo tada događa slavna magija beogradskih izlazaka. Kad izađeš na piće u kvartu pa završiš u 8 ujutro negdje na bureku ili se odjednom nađeš u alternativnom klubu na pozornici i radiš stage diving. Jer jedno od pitanja svih pitanja u Beogradu je – gdje ćemo dalje? I svi samo krenu.

Nedavno mi je u posjeti bila frendica iz Zagreba. Sve smo imale isplanirano unaprijed – kretalo se da se stigne na vrijeme, sve se trebalo obići, iako je negdje možda bilo baš cool za ostati. Ja sam već lagano beogradski trokirala po pitanju vremena i počela kasniti, bila sam u filmu da možemo i na neko sasvim petnaesto mjesto. Moja Zagrepčanka je bila ista kao i ja nekada – sve po dogovoru. I tada sam shvatila – pa možda se ipak opuštam? Dopuštam Beogradu da me ponese.

Što je sljedeće – nije valjda da ću početi kasniti!

***

Bonus video: Nacionalni parkovi u Srbiji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram