Još jedan dosadni muškarac koji daje sebi pravo da ocenjuje žensko telo

Foto: IBL / Shutterstock Editorial / Profimedia, Rodrigo Varela / Getty images / Profimedia

Do kada će sredovečni beli muškarci širom sveta odlučivati šta je ženska lepota?

Uvaženi Džordan Piterson, omiljeni svetski konzervativac i vrhovni bog frustriranih muškaraca, ima toliko slobodnog vremena u životu, da je našao za zgodno da komentariše mladu ženu u bikiniju na naslovnici časopisa.

U pitanju je Swimsuit izdanje magazina Sports Illustrated, koje ima kultni status u SAD. Oni poslednjih godina pomeraju granice jer više ne fotografišu samo isklesane modele, već žene svih oblika tela, godina i zanimanja.

Jumi Nu je, pored majke Ilona Maska, jedna od četiri žene koje su ove godine pozirale za magazin.

Ona je japansko-holandska umetnica, plus-sajz model i preduzetnica. Nu je počela da uči pevanje sa 12 godina, a pesme je pisala sa 15. I da, ona nije mršava, ali ima zanosnu figuru peščanog sata i zapanjujuće lice.

Međutim, Džordan Piterson, koji inače zrači svojim apolonskim telom, kaže da Jumi nije lepa – već da „autoritarna tolerancija“ pokušava da nas ubedi u to.

Iza njegovog tvita, zbog kojeg je kasnije odlučio da se povuče s te društvene mreže, sigurno se krije onaj dosadni argument o „promovisanju nezdravog života“. Slično kao za Paradu ponosa posle koje svi najednom postajemo gej – da li ćete zaista da se iznenada ugojite gledajući ovu predivnu ženu na naslovnici?

Da li vas ona, iskazivanjem svoje slobode da pokaže telo, na bilo koji način primorava da joj se divite ili da izgledate isto? Pa, ne.

„Autoritarna tolerancija“ koje se Piterson plaši zapravo je samo otvaranje javnog prostora za sve one koji su godinama morali da trpe teror arijevskog ideala lepote i tako gomilaju nesigurnosti na kojima bi kasnije zarađivale čitave industrije.

Da, došlo je vreme da i žene koje imaju više od 60 kilograma stanu ispred fotoaparata polugole, da osećaju seksi i proslave svoju lepotu. Jer, da, postoji zapravo čitava armija ljudi kojima je Jumi prelepa.

Šta je zapravo loše u tome da se neka devojka koja ima slično telo kao Jumi oseti inspirisano da i sama obuče kupaći kostim i oseti se seksi? Šta ima loše u tome da neko dobije snagu da konačno više ne skriva svoje telo? Da konačno ode na plažu i ne mari šta će drugi da misle?

Završimo teror „uvaženih autoriteta“ kojima je večito propao sistem nekakvih vrednosti, zbog koje je pola populacije inače bilo duboko nesrećno. Setite se da su pobednici „starog sveta“ bili uvek i isključivo – muškarci.

Danas ljudima kao što je Piterson smeta kupaći kostim, sutra pravo na abortus. Zato ih zaustavimo na vreme.

***

Bonus video: Već viđeno

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram