Tri jednostavna saveta za dug i zdrav život

savez za zdrav život
Foto: AKM Images / Backgrid USA / Profimedia

U zdravom telu zdrav duh – stara, istinita, a često zanemarena izreka. Ako želimo da efikasno mislimo i da nam osećanja budu u ravnoteži, moramo se postarati da sebi obezbedimo ono zaista neophodno - sedam, osam sati sna, dovoljno kretanja na svežem vazduhu i nekoliko umerenih obroka svakoga dana.

Ponekad se zaboravlja antička mudrost o povezanosti zdravog tela i uma, a malo šta je tako tačno kao ona. Jedan od najefikasnijih načina da brinemo o svom psihičkom zdravlju jeste briga o opštem zdravlju. U najvećem broju slučajeva, ono što prija telu hraniće i um.

Mozak, počnimo od toga, pokreću tri „goriva” – san, kiseonik i šećer. Dobro je poznato da je lišavanje sna vid mučenja, te da nekoliko neprospavanih noći gotovo u svakome može izazvati halucinacije.

Svi smo osetili da se bolje koncentrišemo na svežem vazduhu nego u neprovetrenoj prostoriji, a jasan znak umora mozga je i zevanje – pokušaj da se unese dodatna količina kiseonika. Takođe, moždana smrt može nastati samo nekoliko minuta nakon prestanka dotoka kiseonika.

I konačno, mozak je beskrajno složen i stalno aktivan sistem koji za svoj rad zahteva velike količine energije, a ona mu dolazi u vidu razgrađenih šećera.

Iz ovoga lako zaključujemo da ako želimo da efikasno mislimo i da nam osećanja i druge funkcije budu u ravnoteži, moramo se postarati da sebi obezbedimo sedam, osam sati sna, dovoljno kretanja na svežem vazduhu i nekoliko umerenih obroka svakoga dana.

Fizička aktivnost efikasnija od lekova

Kretanje donosi i mnoge druge koristi. Naime, nema industrijskih lekova koji efikasnije pomažu u borbi protiv depresije od redovne fizičke aktivnosti. Posebno su od pomoći kretanje u šumi, zbog toga što je tamo vazduh najvišeg kvaliteta, i plivanje, zato što topla voda automatski izaziva opuštenost. Ali i sve druge vrste treninga čine da se vrlo brzo osetimo bolje, a fizička snaga i izdržljivost mogu biti važna dugoročna osnova pri savladavanju iscrpljujućih emocionalnih izazova i kriza.

Od jednako velike važnosti je i zdrava ishrana, posebno u najranijem razvoju. Bez vitamina, minerala i ostalih hranljivih sastojaka organizam ne može da se razvija ravnomerno i do svojih punih potencijala, a usled nedostatka ili prevelikih količina određenih supstanci u organizmu kasnije, tokom života, mogu nastati različite bolesti. Tako, na primer, nedostatak joda može uzrokovati poremećaje rada štitne žlezde, koja ima veliki uticaj na rad našeg hormonalnog sistema i time na psihičko zdravlje.

Aktivan seksualni život donosi ne samo izuzetno intenzivno osećanje zadovoljstva već i vraća veliki broj telesnih i emocionalnih funkcija u ravnotežu, pa se može smatrati jednim od temelja duševnog zdravlja, a uživanje u njemu nekom vrstom zdravstvene obaveze prema sebi.
Za mnoge ljude bi se moglo očekivati da se neće razboleti ako bolesti ne izazovu svojim odlukama i ponašanjem. Korišćenje cigareta, alkohola ili droga, zavisnosti od određenih tipova hrane, beskrajno sedenje ispred ekrana/monitora, zanemarivanje poremećaja spavanja – sve to pojedinačno, a još više u kombinaciji, može voditi bolestima i tela i uma. A izbori su tako jasni.

Zdravlje, opšte i duševno, naglasimo još jednom, predstavljaju jedinstvenu osnovu bez koje nema dugovečnosti i kontinuiranog razvoja.

*
Hemofarm fondacija je, u saradnji sa Filozofskim fakultetom u Beogradu i uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, pokrenula nacionalnu kampanju NESALOMIVI sa ciljem očuvanja mentalnog zdravlja ljudi, borbu protiv rastuće depresije i stigme koja prati obolele.

Kampanja NESALOMIVI predstavlja mrežu pomoći i podrške kroz seriju edukativnih tekstova stručnjaka namenjenih psiho-socijalnoj podršci stanovništvu Srbije, ličnih iskustava osoba koje se bore protiv depresije ili su je pobedile, i kroz SOS liniju za borbu protiv depresije 0800 001 002 na kojoj rade stručnjaci Specijalnih bolnica za psihijatrijske bolesti u Vršcu, Gornjoj Toponici, Kovinu i Novom Kneževcu. Pozivi ka SOS liniji su besplatni, a pomoć i podrška su dostupni 24 sata, 7 dana u nedelji. Besplatna pomoć i podrška stručnjaka obezbeđena je i putem mejla: [email protected].

Priključite se pokretu za borbu protiv depresije NESALOMIVI na Nesalomivi | Početna – Nesalomivi.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Kako prebroditi smrt voljene osobe