Savet studentkinje s prosekom 9,9 da preživiš onlajn nastavu

Onlajn nastava
Foto: Rachel Cotte / AFP / Profimedia

Studiranje od kuće je definitivno imalo svojih prednosti. Studenti nisu gubili vreme u prevozu, predavanja su bila snimljena, što je značilo da se uvek može premotati po potrebi i na kraju, ukoliko nisu morali da uključe kameru - često su slušali predavanja iz ležećeg položaja i u pidžami.

Ipak, potrebna je neverovatna samodisciplina u ovakvom režimu. Nakon nekog vremena, misli počinju slobodno da vršljaju po mozgu i u jednom trenutku samo shvatiš da nemaš pojma o čemu profesor priča. Kvalitet znanja se smanjio, a fokusiranje je postalo problem. Kako preživeti onlajn nastavu koja će sudeći po trenutnoj situaciji sa koronavirusom biti i dalje aktuelna na nekim fakultetima?

Izbegavajte društvene mreže tokom predavanja

Koliko puta se desi da časkom uđete na Instagram i isto tako “časkom” prođe pola predavanja? Zato je važno telefon ostaviti u drugoj prostoriji ili ga postaviti na avionski režim. Društvene mreže možete posetiti u pauzama, ili, što je još bolje, tek kad se predavanje završi.

Radno okruženje

Slušanje predavanja iz kreveta je sjajan put ka prespavanom predavanju. Ne preporučuje se čak ni sedeći položaj iz udobnog kauča. Najbolje bi bilo da predavanja slušate za radnim stolom, sedeći na stolici i sa ispravljenom kičmom. Radno okruženje morate pripremiti i očistiti od svih potencijalnih odvlačenja pažnje. Pored toga, vrata od prostorije u kojoj se nalazite – uvek zatvorite, kako ne bi buka, kućni ljubimci i članovi porodice, ulazili za vreme predavanja.

Slušalice i beleške

Idealno bi bilo da nabavite slušalice koje blokiraju spoljne zvukove. Ideja je da čujete profesora jasno i glasno, a osim toga neki lagani bekgraund instrumental može pomoći u fokusu.

Trudite se da hvatate beleške bez obzira na to što možete premotati predavanje. Ovo će vas naterati da budete istinski uključeni u razgovor. Ono što je važno jeste da beleške ne kucate na laptopu, već da ih ispisujete rukom. Osim što ćete imati bolji koncept, taj kratki predah od gledanja u ekran će takođe biti od značaja.

San, hrana i voda

Dobar san dokazano poboljšava fokus i produktivnost. Bilo bi dobro i da se ne probudite 10 minuta pre nego što se uključite, već odvojite sebi oko sat vremena za sve aktivnosti koje će vas pripremiti za sate predavanja. Nemojte doručkovati dok slušate profesora i hidrirajte sve vreme.

Istežite se

Istraživanja su pokazala da sedenje duži vremenski period utiče i na fizičko i na mentalno zdravlje. Zato, između predavanja nemojte ostati u istom položaju, skrolujući Instagram, već se protegnite, prošetajte i izađite na svež vazduh.

***
Bonus video: Sladoled

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram