Reči vladike Grigorija treba da čuju svi koji pate

Vladika Grigorije Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Vladika ima poruku za sve koji se osećaju odbačeno, prevareno, uplašeno.

Ako malo bolje poslušamo one oko sebe, videćemo da skoro svako ima neku svoju muku, s kojom se nosi bolje ili gore. A kad patnja pritisne, sve deluje sivo i kao da nema izlaza iz začaranog kruga u kom se tamna osećanja samo roje.

Kad takvi dani naiđu, nije loše poslušati reči vladike Grigorija, episkopa diseldorfskog i cele Nemačke, čoveka čije mišljenje vole da čuju mnogi. On ima poruku za sve one koji pate.

„Video sam mnoge ljude koji pate, i psihički i fizički. Razlika je među njima samo u jednom: ko ima više nade, ko ima vere u bolju budućnost, ko ima poverenja da će biti dobro i ko želi da bude dobro. Jedan vrhunski hirurg mi je rekao da ne voli da operiše ljude koji kažu da se ne nadaju dobru jer onda postoji opasnost da operacija ne uspe i da, i u najtežim slučajevima kada pacijent želi i nada se da će sve biti dobro, operacija uspe. Mislim da kroz kakvu god patnju da prolazimo, samo nada da će biti bolje ima smisla. I stvarno – biće bolje. Zato treba da izdržimo svaku patnju, ali da nikada ne zaboravimo i korist koju smo od patnje dobili kad se ona završi. A i to nam se događa.“

Zato je jasna poruka vladike svima koji se osećaju odbačeno, ostavljeno, prevareno, usamljeno, iznevereno, za sve koji su bolesni, razočarani, malodušni, uplašeni, zabrinuti – kroz kakvu god patnju da prolaziš – ne gubi nadu da će biti bolje jer ako bar nemamo veru da će nešto proći, teško ćemo naći olakšanje, zaključuje vladika Grigorije.

BONUS VIDEO: Podcast Snaga uma i gošća Radmila Petrović

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram