Vladika Grigorije se zamerio svakoj tetki koja ne radi na crveno slovo

Vladika Grigorije Foto:Zoran Lončarević

"Brinem se za čoveka."

„Brojne veš mašine gledaju i mršte se“, „Zato su nekada veš mašine duže trajale, a ne zato što su bile kvalitetnije“, „Srušio si mi sneška sada“, samo su neki od komentara na video vladike Grigorija u kom je „otkrio“ da li smeju da se obavljaju kućni poslovi na crkveni praznik.

Vladika Grigorije je objavio snimak u kom je rekao da na crkveni praznik (crveno slovo u crkvenom kalendaru) ipak sme da se uključuje veš mašina, čisti stan i pegla odeća, čime se verovatno zamerio svakoj babi i tetki koja čvrsto stoje iza uverenja „nemoj danas, crveno je slovo“.

„Zamislite samo da je neki praznik i mi kažemo: ‘Danas ne radimo ništa, ali idemo u restoran’. Onda nas tamo poslužuju konobari, koji su isto kao mi hrišćani i koji trče i rade. I, mi mislimo da smo nešto bolji od njih. Međutim, nismo jer su oni bolji od nas u tom trenutku pošto nas služe. Isto tako, zanimljivo je i moje sećanje na detinjstvo, kada u mom selu ljudi nisu obavljali poljske poslove. Tog dana praznika nisu išli u crkvu nego su igrali karte i svađali se dok igraju karte. Na svetoj Gori, koliko se sećam, a i u manastiru u kom sam živeo, kod vladike Atanasija, mi bismo posle službe, ako se služi liturgija, a naravno liturgija je na praznik i na crkveno slovo – ručali, a onda bismo radili. Išli smo na svoja poslušanja. Rad sam po sebi nikada ne može biti zlo. Ali, nepoštovanje praznika i svetitelja kog tog dana praznujemo ogleda se u tome šta mi mislimo, u kom pravcu su upućene naše misli i naša dela, a ne u tome da sedimo i ništa ne radimo“, rekao je vladika Grigorije u videu.

Posle ovog izlaganja, probudili su se tviteraši. Osim onih koje je ovo isprovociralo, ipak je bilo više onih koji su se našalili.

„Postali ste previše liberalni, izdali ste Boga“, „Kako ja sada da objasnim ženi da ne sme da uključi mašinu na crveno slovo“, „E, ovo je već zaista revolucija, sad se zamerio svakoj babi i tetki koja ima viber template ‘nemoj danas, crveno je slovo’, brinem se za čoveka“, samo su neki od njih.

***

BONUS VIDEO: Šerijatsko pravo – Avganistan u strahu od surovih kazni

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Instagram