Rečenice koje ruše moral

Rečenice koje ruše moral, žena, devojka, vetar, naočare za sunce
Foto: Shutterstock

Pred nama je još jedna psihološka tema, iz aspekta motivacije. Sledeće rečenice mogu vas ispuniti negativnim razmišljanjem i crnim scenarijima, koji posledično potkopavaju vaše ciljeve. Za vaše dobro, pokušajte da ih se rešite što pre!

Ne mogu

Zanimljivo je kako reč ne pravi tako veliku razliku. Većinu vremena fraza nije tačna, jer se radi o nedostatku samopouzdanja, motivacije ili volje. Setite se, na primer, poslednje 3 situacije u kojima ste rekli da nešto ne možete učiniti. Da li stvarno niste mogli? Možete li barem da pokušate i po svoj prilici uspete?

Ako želite postići bilo koji cilj u životu, prvo odustanite od ne mogu i umesto toga se usredsredite na to kako ćete ga postići. Budimo realni, nećete uvek uspeti, pašćete ili propustiti priliku. Ali vi ste pokušavali i pokušavali. Pogledajte koju ste lekciju naučili, saberite se i nastavite svojim putem.

Pročitajte još:

Užasan sam ili stvarno loš u ovom

Istina je da nismo sjajni u svemu – u nekim područjima pobeđujemo prijatelje, kolege i druge, a u drugim su oni daleko ispred nas. Ali ovaj put nije reč o konkurenciji, već se uglavnom radi o tome zašto kažete da ste loši u nečemu.

Često mislite da ste loši i užasni u nečemu jer ste jednom pokušali i niste uspeli. Verovatno niste baš blistali, ali ni olimpijci nisu dobili medalje jer su se jednom oprobali u svojoj disciplini. Nemojte biti tako strogi prema sebi i dajte sebi priliku da se zaista dokažete.

Nikad neću uspeti

Problem je što gotovo uvek ovo izgovaramo kada ni ne pokušamo, jer smo već u mislima uvereni da ionako nećemo uspeti. Zašto onda gubiti vreme pokušavajući?

U ovom slučaju nikad nećete znati da li ste mogli da doživite najveći uspeh u životu ili lepo iskustvo koje će vas obogatiti. Ako ne pokušate, nećete imati ništa od toga, čak ni lekciju koja bi vas išta naučila. Najviše će vam biti žao zbog iskustava i rizika koje nikada niste prihvatili i testirali.

Ne znam kako

Ovaj izgovor sličan je prethodnom. To se često događa, a kada bismo svaki put odustali jer ne znamo kako ćemo nešto napraviti, ostali bismo uskraćeni za mnoga velika otkrića i lepe uspomene.

Na primer, da li žena zna kako je biti majka pre nego što rodi dete i stekne iskustvo? Može predvideti, ali će saznati tek kad odluči da postane majka. Da li je doktor pre školovanja znao kako da izleči bolesnu osobu? Ne, ali on je to naučio.

Svaki put kada izađete iz svoje zone komfora i krenete u nešto novo, nećete znati šta vas čeka i šta je potrebno da učinite. Ali, nemojte dopustiti da vas to spreči u učenju i barem pokušaju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram