Naučnici otkrili koja jutarnja navika nam pravi haos od života

Brigitte Sporrer / ImageSource / Profimedia

Ukoliko želite da se osećate srećnije i da budete produktivniji u toku dana, morate da prestanete sa ovom navikom.

Prvo što skoro svi uradimo svakog jutra je da proverimo telefon i društvene mreže odmah nakon buđenja.

To je jedna od onih glupih navika koja dolazi sa pametnim telefonima i koje se ne možemo otarasiti. Iako se zbog nje osećamo loše, nastavljam da radimo istu stvar svakog dana.

To je zato što je telefon postao sastavni deo našeg života, a jedna od mnogih divnih funkcija kojima služi jeste da radi i kao budilnik.

Međutim, kada isključimo alarm, odmah pogledamo mejl i poruke, kao i Facebook, Instagram, Twitter, TikTok i tako dalje.

INNA FINKOVA / Alamy / Alamy / Profimedia

Neko bi pomislio da upravo tako uspostavljamo čvrstu jutarnju rutinu koja će nam pomoći da se osećamo srećnije, produktivnije i bolje nego što bismo inače, ali, nažalost, izgleda da to baš i nije tako.

Studije o pametnim uređajima su pokazale da je ovo prilično tipičan fenomen, posebno među milenijalcima. I navika i negativna osećanja koja ona izaziva postali su toliko uobičajeni da lekari i lajfstajl stručnjaci sada razmatraju ovu temu.

Dr Nikol Benders-Hadi, psihijatar iz Vajt Plejnsa, Njujork, rekla je za Elit Dejli 2018. da će uzimanje telefona odmah kada se probudite verovatno povećati stres i preplaviti telo emocijama. Preopterećenje informacijama koje vas pogađa pre nego što ste potpuno budni takođe ometa vašu sposobnost da odredite prioritete zadataka“, objašnjava dr Benders-Hadi.

Možda mislite da započinjanje dana pregledom mejlova i upisanih obaveza ima smisla, ali istraživanje pokazuje da vas ova navika zapravo vodi ka neuspehu.

Tristan Haris, bivši etičar dizajna u Guglu i suosnivač Centra za humanu tehnologiju, dalje objašnjava: „Kada se probudimo ujutru i uzmemo telefon da proverimo obaveštenja — to uokviruje iskustvo „buđenja ujutru“ oko svih stvari koje smo propustili juče.“ A to dalje utiče i formira naše odluke u toku dana.

santi rattanaburi / Alamy / Alamy / Profimedia

Čini se da je malo verovatno da će problem nestati uskoro.

U 2013. godini, AdVik je izvestio da je na pitanje šta prvo urade kada se probude ujutru, 80 odsto korisnika pametnih telefona između 18 i 44 godine odgovorilo: „Proverim telefon“.

I da stvar bude još više uznemirujuća, ista studija je pokazala da 79% korisnika nema telefona telefon na sebi ili u blizini samo dva sata dok su budni; 63% ga ne drži pored sebe samo jedan sat. Četvrtina ispitanika nije mogla da se seti nijednog doba dana kada telefon nije bio u istoj prostoriji sa njima.“

Ali ako želite da budete više fokusirani i da postignete veću verovatnoću da ostvarite svoje ciljeve i snove, za početak, prestanite da koristite telefon kao budilnik. Naravno, to je lakša opcija, ali to je takođe deo razloga zašto mnogi od nas prvo ujutru uzimaju telefon.

Nije teško, zanimljivo, a verovatno će i svakom ko prespava kod vas biti primamljiva ta retro sitnica, pa možda sem uspeha, ugrabite i novu ljubav.

Mamuka Gotsiridze / Alamy / Alamy / Profimedia

Bonus video: Pitala sam fitnes trenere u Srbiji koja je najbolja vežba za celo telo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram