Naučite kako da hakujete hormon sreće i prevarite mozak da radi za vas

Foto:Shutterstock

Hormoni definitivno imaju veliki uticaj na našu svakodnevicu.

Čuveni kvartet hormona čije lučenje dovodi do toga da se osećate srećnije jesu: endorfin, serotonin, dopamin i oksitocin. Njihovo lučenje je veoma poželjno, a postoji nekoliko načina kako da se podstakne.

Hormoni su u stvari mali prenosnici poruka od jedne telesne ćelije do druge posebnim oblikom hemijskog delovanja, a snažno utiču na raspoloženje. Na svu sreću, faktorima kao što su ishrana, aktivnosti i hobiji možemo da utičemo na njihovo lučenje.

Na svom Instagram nalogu Naida Kundurović, poznata bosanskohercegovačka novinarka, voditeljika i producentkinja, ali i geštalt psihoterapeut pod supervizijom i duhovna terapeutkinja, podelila je u slici i reči način kako da „hakujete“ hormon sreće.

Foto: Promo/N1

Oksitocin

Hormon povezivanja – opušta se kada se povezujemo s ljudima.

Da biste ga stimulisali:

pomazite psa

zagrlite nekoga

kuvajte za one koe volite

držite se za ruke

Serotonin

Još jedan hormon sreće jeste i serotonin, koji igra ključnu ulogu u održavanju ravnoteže raspoloženja. Osobe sa niskim nivoom serotonina neretko pate od depresije, a ovaj hormon može da se pronađe u mozgu, crevima i u krvi.

Da biste ga stimulisali:

sunčajte se

prošetajte se

praktikujte meditaciju

uradite kardio-vežbe

Dopamin

Neurotransmiter za dobar osećaj, koji pomaže u slanju signala u mozgu. Najpoznatiji hormon luči se svaki put kad radimo nešto što nam pruža zadovoljstvo, a to mogu da budu aktivnosti poput konzumiranja omiljene hrane ili seksualnih aktivnosti. Dopamin je hemijski vrlo sličan adrenalinu, ali ipak ih razlikuje jedna grupa molekula.

Da biste ga stimulisali:

slušajte energičnu muziku

pojedite slatkiš (zdrav, naravno)

naspavajte se

završite jednu obavezu

Foto:Shutterstock

Endorfin

Prirodni analgetik, smanjuje stres i povećava zadovoljstvo.

Biohemijsko jedinjenje koje nastaje u hipotalamusu, smiruje nas i pruža nam osećaj užitka i neutrališe preterani adrenalin. Endorfin telu služi za borbu protiv bolova, i služe kao zaštita od preranog starenja čestica. Ovaj hormon se može lučiti i sećanjem na lepu uspomenu, pa nije uzaludan savet da se skoncentrišete i mislite na nešto lepo.

Da biste ga stimulisali:

vežbajte

koristite esencijalna ulja

pojedite crnu čokoladu

pogledajte komediju

Proizvodnju endorfina podstiču voće i povrće, dok riba, semenke lana i orašasti plodovi regulišu količinu neurotransmitera u mozgu.

Uz ishranu, fizička aktivnost takođe podstiče proizvodnju hormona sreće, pa je redovno vežbanje odlično za dobro raspoloženje.

Sušanje omiljene muzike pozitivno utiče na raspoloženje, ali i ples i pevanje.

A uz ishranu i aktivnosti, sunčevi zraci i vitamin D dižu raspoloženje, tako da vam opuštena šetnja po suncu može promeniti dan.

BONUS VIDEO: