Najteža zavisnost: Zašto su žene perfidnije kockarke

Srbija je druga zemlja u Evropi po broju kockarnica u odnosu na broj stanovnika. Procenjuje se da je 300.000 osoba zavisno od kockanja. O tome su emisiji "Probudi se" govorile neuropsihijatrica dr Snežana Alčaz i Jelena Manojlović, iz SOS centra za prevenciju i lečenje kocke.

Najopasnije kockarske aktivnosti su one u kojima nakon ulaganja brzo dođe do dobitka ili gubitka, objasnila je dr Alčaz. Recimo, onlajn klađenje koje je postalo popularno tokom pandemije, ukazala je Manojlović.

Postoje parametri koji ukazuju da se razvila zavisnost od kockanja – učestalost, preokupiranost, povećanje suma koje se ulažu, zanemarivanje obaveza, laganje porodice, dugovi…

„U retkim slučajevima se javljaju osobe koje imaju problem, već za njih zovu članovi porodice, kada primete da se pojavljuju dugovi. Prvi dug je hir, pa se toleriše, ali kad počne porodica da trpi novčano, kad dođe do raspada braka ili problematičnog ponašanja deteta, tada se javljaju“, objasnila je Manojlović.

Ona je dodala da su zavisne osobe spremne na promenu kada su uhvaćeni u kocki i kada moraju da vrate dug.

Zavisnost od kocke menja strukturu mozga, ukazuje dr Alčaz.

Foto: Nova S

„Ono od čega su kockari zavisni je uzbuđenje, nije dobitak. Tokom adiktivnih aktivnosti se aktivira centar za nagrađivanje i luči se veća količina dopamina, koji stvara osećaj zadovoljstva“, objasnila je doktorka.

Lečenje traje godinama, a član porodice mora da preuzme sve finansije kockara. Kasnije se primenjuje terapija.

Kockari imaju veliki broj iracionalnih uverenja, kaže dr Alčaz. Imaju izmenjen odnos prema novcu, kao i sujeverja, precenjivanje sreće i svojih mogućnosti.

I žene su zavisne od kockanja u istoj meri kao muškarci, ali duže kriju svoju zavisnost.

„Žene su teže za saradnju, obično su mnogo depresivne i prvo treba raditi na depresiji, pa onda na analizi toga šta ih je uvuklo u mrak kocke“, zaključila je Jelena Manojlović.

***

Bonus video: Pazite da ne preterate – Trovanje alkoholom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram