Kako da „hakuješ“ svoje hormone sreće da rade za tebe

Foto: Shutterstock

Moguće je!

Hormoni su hemikalije koje proizvode različite žlezde u vašem telu. Oni putuju kroz krvotok, delujući kao glasnici i učestvujući u mnogim telesnim procesima.

Poznato je da određeni hormoni utiču na to koliko osećamo sreću i zadovoljstvo.

Dopamin je neurotransmiter koji je važan deo sistema nagrađivanja vašeg mozga. Povezan je sa prijatnim senzacijama, zajedno sa učenjem, pamćenjem i još mnogo toga.

Serotonin pomaže u regulisanju vašeg raspoloženja, kao i spavanja, apetita, varenja, sposobnosti učenja i pamćenja.

Oksitocin je neophodan za porođaj, dojenje i jaku vezu između roditelja i deteta. Takođe utiče na naš osećaj poverenja, empatije i vezivanja u odnosima.

Endorfini su prirodni lek za ublažavanje bolova vašeg tela, koji telo proizvodi kao odgovor na stres ili nelagodnost. Nivoi se takođe mogu povećati kada se bavite aktivnostima koje donose nagradu kao što su jedenje, vežbanje ili seks.

Evo šta možete da uradite da biste proizveli više ovih prirodnih pojačivača raspoloženja.

Izađite napolje

Želite da povećate nivo serotonina? Provođenje vremena na otvorenom, na suncu, odličan je način da to uradite. Prema istraživanjima, izlaganje ultraljubičastom (UV) zračenju sunca može povećati proizvodnju serotonina.

Samo imajte na umu da izlaganje UV zračenju takođe može povećati rizik od raka kože, zato ne zaboravite kremu za sunčanje!

Empatija empaticni ljudi
Foto:Shutterstock

Odvojite vreme za vežbanje

Vežbanje ima višestruke koristi za fizičko zdravlje – između ostalog izaziva oslobađanja endorfina.

Redovna fizička aktivnost takođe može povećati nivoe dopamina i serotonina.

Kuvajte 

Ovaj savet bi mogao – u teoriji – povećati sva četiri hormona sreće.

Uživanje koje dobijate kad pojedete nešto ukusno može pokrenuti oslobađanje dopamina zajedno sa endorfinom. Deljenje obroka sa nekim koga volite i povezivanje oko pripreme obroka mogu povećati nivoe oksitocina.

Određena hrana takođe može uticati na nivo hormona. Začinjena hrana može izazvati oslobađanje endorfina. Jogurt, pasulj, jaja, meso sa niskim sadržajem masti i bademi su samo nekoliko namirnica koje su povezane sa oslobađanjem dopamina.

Foto: Shutterstock

Slušajte muziku

Slušanje muzike, posebno one toliko dobre da vam izaziva jezu, može povećati proizvodnju dopamina u vašem mozgu.

Isplanirajte romantično veče

Reputacija oksitocina kao „hormona ljubavi“ je dobro zaslužena. Fizička naklonost -ljubljenje, maženje ili seks, doprinosi proizvodnji oksitocina.

Samo provođenje vremena sa nekim do koga vam je stalo takođe može pomoći u povećanju proizvodnje oksitocina. Ples i seks dovode do oslobađanja endorfina, dok orgazam izaziva oslobađanje dopamina.

Foto: Shutterstock

Pomazite vašeg kućnog ljubimca

Pružanje naklonosti svom krznenom prijatelju je odličan način da povećate nivo oksitocina.

Dobro se naspavajte

Nedostatak kvalitetnog sna može uticati na vaše zdravlje na više načina.

Kao prvo, može doprineti neravnoteži hormona, posebno dopamina, u vašem telu. Ovo može imati negativan uticaj na vaše raspoloženje, kao i na vaše fizičko zdravlje.

Odvajanje od 7 do 9 sati svake noći za spavanje može pomoći u obnavljanju ravnoteže hormona u vašem telu, što će vam verovatno pomoći da se osećate bolje.

Priuštite sebi masažu

Masaža može povećati sva četiri vaša hormona sreće.

Prema studijama, masaža povećava endorfine i oksitocin. Starija istraživanja su pokazala da masaža takođe povećava serotonin i dopamin.

***

BONUS VIDEO: Najinteligentniji ljudi sveta

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram