Kako bipolarni poremećaj zapravo utiče na život

bipolarni poremećaj
Foto: KEVORK DJANSEZIAN / Getty images / Profimedia

Među onima koji imaju bipolarni poremećaj je i glumica Ketrin Zita Džons.

Bipolarni poremećaj dramatično utiče na raspoloženje i može dovesti do epizoda depresije i ushićenja. To može uticati na nečije zdravlje, produktivnost i odnose. Živeti s bipolarnim poremećajem nije lako, a stručnjaci navode činjenice o bipolarnom poremećaju koje su manje poznate.

Bipolarni poremećaj utiče na svaki aspekt života, na poslu, u odnosima, pa čak i u svakodnevnim zadacima kao što su tuširanje ili spavanje…

Uglavnom dolazi s drugim bolestima. Ova bolest utiče na osobu i fizički u obliku grčeva, migrene i metaboličkih poremećaja.

Baš kao i otisci prstiju, ne postoje dva potpuno ista bipolarna poremećaja. Dijagnoza se značajno razlikuje, što otežava karakterizaciju bolesti i propisivanje lečenja za nju.

Istraživački tim s Univerziteta u Mičigenu sproveo je studiju o bipolarnom poremećaju i tada su otkrili da se bipolarnom poremećaju ne može dati jedan osnovni uzrok jer je uglavnom rezultat kombinacije bioloških i faktora sredine.

Neke osobe, kažu stručnjaci, ne znaju da imaju ovaj poremećaj, a on se uglavnom ispoljava kroz nagle promene raspoloženja, prenosi avaz.ba.

BONUS VIDEO: Kako prebroditi smrt voljene osobe

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram