Jednostavna dnevna navika koja poboljšava memoriju

Foto: /Wavebreak / Profimedia

Danas retko šta zapisujemo rukom budući da je komunikacija skoro potpuno prešla u onlajn sferu, i kad na brzinu treba nešto da zapišemo, uglavnom se poslužimo beleškama u telefonu. Međutim, zbog nedavne studije sa Univerziteta u Tokiju na temu pisanja rukom, možda bismo trebalo češće uzeti u ruke blok i hemijsku olovku.

U studiji iz 2021. godine, istraživači sa Univerziteta u Tokiju, podelili su 48 studenata i nedavno diplomiranih u tri grupe, dajući svakoj grupi isti izmišljeni raspored, piše magazin Ultra.ba.

Prva grupa je beležila detalje rasporeda koristeći analognu metodu (olovka i notes). Druga i treća grupa su beležile su na tabletima i pametnim telefonima. Autori studije su zatim oduzeli raspored i beleške od svake grupe i dali učesnicima zadatak, da im odvrate pažnju od beleški koje su napravili. Nakon sat vremena, izvršili su test pamćenja tokom kojeg je svaki učesnik nosio MRI uređaj za merenje moždane aktivnosti.

Učesnici koji su koristili olovku i papir za pisanje beleški, ne samo da su postigli bolji ukupni rezultat na testu, već su pokazali znatno više moždane aktivnosti u hipokampusu, delu mozga koji je odgovoran za pamćenje.

Zašto pisanje rukom izoštrava naše pamćenje? Kada nešto napišemo rukom, to usporava naš mozak, automatski nas čini svesnijim onoga što pišemo. Budući da proces traje više vremena od kucanja ili slanja nečega na telefon, naš mozak ima priliku da se fokusira na ono što pišemo na papir i angažuje se na vrlo specifičan način.

Pravljenje plana za sutrašnji dan Foto:Shutterstock

Zamislite, recimo da ste student koji sedi u sali za predavanja i zapisuje beleške na predavanju olovkom u notes. Dok slušaš profesora kako govori, tvoj mozak je uključen u proces filtriranja, koji se ne dešava ako doslovno kucaš na laptopu. Tvoj mozak odlučuje koje su informacije najvažnije, a to je mentalna vežba potrebna svim odraslima.

Kada pišeš rukom, zadržavaš više detalja, jer se više aktivnosti dešava u hipokampusu. Osim toga, podstičeš kreativnost – a možda čak (u zavisnosti od tvog rukopisa) stvaraš umetnost!

Postoje određene prednosti pisanja rukom, ali to ne znači da je kucanje loše za tebe ili da bi trebalo prestati s tim. Glavna prednost kucanja, slanja poruka ili uključivanja u bilo koji drugi oblik digitalne komunikacije je brzina. Samo kucanje oduzima manje vremena.

S druge strane, pisanje stvari nam pomaže da održimo spretnost, kako starimo jer jača mišiće i tera nas da koristimo koordinaciju ruku i očiju.

Zaključak? Izbor između pisanja rukom i kucanja stvari, zaista zavisi od konteksta i preferencija. Kada dođe do toga, uvek radiš ono što ti odgovara.

Bonus video: Najinteligentniji ljudi sveta

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram