Jednostavan savet za bolje pamćenje

pamćenje
Foto: Simon Potter / ImageSource / Profimedia

Koliko puta vam se desilo da zaboravite nešto što vam je veoma važno, a bili ste sigurni da se to neće desiti? Za sve one koji se pitaju kako da poboljšaju pamćenje i olakšaju sebi pojedine situacije, istraživači su došli do jednostavnog rešenja.

Preporuka za lakše pamćenje nečega je da to nacrtamo. Crtanje ima bolji učinak u odnosu na pisanje, prepisivanje i čak gledanje slika. Najbolje od svega je što uopšte nije neophodno da budete talentovani, već samo da nacrtate nešto onako kako umete. Bez obzira šta je u pitanju, crtanje toga će vam pomoći da zapamtite to što treba, jer na taj način mozak obrađuje informacije iz nekoliko različitih uglova i skladišti ih u više svojih delova, pišu na sajtu City Magazine.

Istraživanje je obuhvatilo 48 osoba, od kojih je polovina starosti oko 20 godina, a druga polovina oko 80 godina. Traženo im je da niz reči predstave njihovim ispisivanjem, crtanjem ili opisivanjem karakteristika, a potom da ponove one kojih se sećaju. Iako su mlađi učesnici generalno bili uspešniji, u obe grupe je zabeležena razlika u uspešnosti kod onih koji su te reči crtali.

Uzmite bojice, zdravo je

Značaj ovog istraživanja je veliki za sve ljude, jer je i najobičniji crtež dovoljna pomoć, ali u obzir treba uzeti i povoljne posledice na starije ljude i one sa demencijom. Mnogi delovi mozga po prirodi propadaju tokom starenja, ali ima i onih koji ostaju funkcionalni i kasnije, pa čak i kod dementnih ljudi. Crtanje bi moglo da iskoristi potencijal baš tih očuvanih delova i tako pomogne u očuvanju pamćenja.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: