Veliki dar malog Andrije: Dečak iz Osečine crta kao genije

Foto: Privatna arhiva

Andrija Mladenović ima sedam godina i talenat koji izbija iz svakog crteža koji napravi. Počeo je "ukrašavanjem" zidova po kući kad je imao samo godinu i po dana.

Danas, mali genije iz Osečine kod Valjeva, s neverovatnom preciznošću crta omiljene strip junake. Andrijina mama i učitelj crtanja za naš portal otkrivaju kako je sve počelo.

„Već od godinu i po dana je počeo da crta traktore po zidovima. Uđemo u kuću i vidimo na zidu dva kruga i linije koje ih spajaju… Nismo ga grdili niti sputavali to, bio je baš mali, a nama je bilo zanimljivo. Ozbiljnije je počeo kad je imao četiri godine“, priča Andrijina mama Gorica Mladenović.

Andrijin crtež kad je imao 3,5 godine; Foto: Privatna arhiva

Od tada mali umetnik je počeo da prenosi na papir sve što je gledao oko sebe.

„Tad je ovde u blizini bila neka fabrika, on dođe kući i nacrta na papiru sve što je video u njenom krugu. Naš dever koji je lekar u Beogradu je poneo Andrijine crteže jednom poznaniku koji je umetnik i on nam je preporučio časove crtanja kod Dragana“, priča Gorica.

Andrija sa sestrom; Foto: Privatna arhiva

Na te časove Andrija je krenuo pre godinu dana, mama i tata ga jednom nedeljno dovode iz Osečine u Šabac, gde radi sa slikarom Draganom Đurđevićem.

Mama Gorica kaže da Andrija crta usput, to mu nije obaveza, ali ne voli da igra igrice i bude za kompjuterom. Voli pecanje i šah, ima i simpatiju. Sada je prvi razred i u školsku torbu uvek spakuje i svoj blok, pa kad dođe vreme produženog boravka – crta.

Roditelji ne očekuju da im sin postane veliki umetnik, važno im je što to voli.

„Na prvom mestu nek je živ i zdrav. To što voli mu niko ne može oduzeti“, zaključuje mama.

Pročitajte još:

Andrijin učitelj crtanja Dragan Đurđević kaže da kad su počeli nije očekivao ništa, ali od kad je mali umetnik otkrio stripove, njegovi crteži su postajali sve bolji. Danas crta Martija Misteriju, Dilana Doga, ali Goric nam je otkrila da pravi i svoj strip.

„On primećuje detalje koje ne bi primetili ni odrasli i razlikuje se od druge dece. Napredniji je, stripovi su mu inspiracija. Siguran sam da će izrasti u velikog umetnika“, kaže Dragan.

O budućnosti malog genijalca je još prerano razmišljati, ipak ima samo sedam godina, ali Dragan nam na kraju kaže da ako ostane u svetu stripova – smeši mu se unosan posao.

Foto: Privatna arhiva

*

Foto: Privatna arhiva

„Crtači stripova su dosta dobro plaćeni, čak i oni lošiji uzmu oko 200 evra po tabli stripa“, zaključuje Đurđević.

*

Foto: Privatna arhiva

*

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram