Devet neobičnih načina da sebi brzo popravite dan

Foto:shutterstock

Ako se u poslednje vreme sve češće osećate neraspoloženo, niste jedini - novi podaci pokazuju koliko je pandemija koronavirusa uticala na mentalno zdravlje. To je jasno iz studija koje nam dolaze iz sveta.

Recimo, jedno istraživanje u SAD otkrilo je da je 68 odsto mladih tokom pandemije doživelo pad energije; 59 odsto je imalo problema sa spavanjem; 52 odsto nije uživalo u obavljanju poslova; 49 odsto je imalo slab apetit ili se prejedalo; 48 odsto je imalo problema sa koncentracijom; a 28 odsto je imalo misli o samopovređivanju.

Ako se borite sa napadom „pandemijskog bluza“ – ili bilo kojom drugom vrstom lošeg raspoloženja – evo nekoliko neobičnih, ali efikasnih saveta da se vratite „na noge“:

Čulna stimulacija

Sve što pobuđuje vaša čula brzo vas izvlači iz „mraka“, dobrim delom jer pomaže u resetovanju vašeg autonomnog nervnog sistema. Pustite muziku, gledajte fotografije ili film, probajte neki novi ukus, dodirujte materijale različitih tekstura.

Isprobajte „astronautsku šetnju“

Probajte maksimalno usporeno hodanje sa naglašenim koracima. U početku ćete se možda osećati smešno, ali u roku od nekoliko minuta verovatno ćete se osećati mnogo bolje.

Pomirišite eterična ulja ili bilo šta sa snažnim mirisom

Miris je brzi put za stimulaciju mozga.

Foto:shutterstock

Ljuljajte se u stolici za ljuljanje

Zdravstvene prednosti ljuljanja su zapanjujuće. Ljuljanje angažuje mišiće bedara i stomaka, povećava cirkulaciju i poboljšava snagu i fleksibilnost kolena. Utiče i na parasimpatički nervni sistem. Setite se dece kada se uznemire – imaju prirodnu sklonost da se ljuljaju, što oslobađa endorfin.

Foto:shutterstock

Skačite na lopti za vežbanje ili na trambolini

Ne samo da je zabavno, već poskakivanje povećava protok krvi u mišiće i pokreće oslobađanje endorfina – prirodnog sredstva za smirenje mozga.

Idite u prirodu

Istraživanja u rastućoj naučnoj oblasti koja se zove ekoterapija pokazala su snažnu vezu između vremena provedenog u prirodi i smanjenja stresa, anksioznosti i depresije.

Vežbe otpora

Takav tip vežbi pomaže da se energija polako i sigurno vrati u vaše telo. Lopta za stiskanje je odličan primer. Uzmite loptu veličine dlana i polako, ravnomerno je stisnite i otpustite. Fokusirajte se na napetost i oslobađanje te napetosti.

Foto:shutterstock

Multisenzorne vežbe pažnje

Multisenzorne vežbe pažnje unakrsno angažuju čula, što daje dodatni podsticaj vašem nervnom sistemu i raspoloženju. Uzmite mali balon i napunite ga nekom vrstom hrskavog zrna (kinoa, pirinač, mali pasulj). Držite balon obema rukama i polako ga kotrljajte napred, stišćući i gneteći pri svakom okretu. Obratite pažnju ne samo na to kako se osećate, već i slušajte zvuka.

Razbudite svoj mozak

Aktiviranje mozga putem lakih radnji dobar je način da pobedite apatiju i neraspoloženje. Recimo, razgledajte prostoriju i imenujte sve boje koje vidite. Prebrojte prozore, stolice ili knjige na polici oko sebe. Pronađite objekat u prostoriji koji počinje sa A, zatim B, pa V (prođite kroz azbuku). Držite i opišite neki predmet govoreći naglas. Brojite unazad od 20 do jedan, naglas. Pokušajte sa izražajnim pisanjem.

Foto:shutterstock

Jednostavno pokretanje nervnog sistema, cirkulacije krvi, ispuštanje endorfina i omogućavanje limfnom sistemu da iscrpi toksine može zaista mnogo pomoći u čišćenju uma i poboljšanju raspoloženja.

Ipak, ne zaboravite da je klinička depresija realni i nimalo naivni problem. Ako simptomi neraspoloženja i bezvoljnosti potraju dve nedelje ili više, vreme je da se obratite lekaru.

***

Bonus video: Kućni ljubimci za mirniji život

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram