Ako noću škrgućeš zubima, mozak ti šalje važnu poruku

škrgutanje zubima
Foto: - / PhotoAlto / Profimedia

Mozak nam tako daje znak da nešto nije u redu.

Konačno smo uveče u krevetu, zaspimo, a nismo ni svesni da tokom noći zapravo stežemo vilicu i škrgućemo zubima – sve dok partner ili neko od ukućana ne skrene pažnju. Zašto se javlja ova neugodna pojava tokom spavanja i koliko je opasna, govori psihoterapeut Stojan Mišić.

Stres na poslu najčešći uzrok

Za početak, naš sagovornik priča šta se zapravo manisfestuje tim noćnim škrgutanjem zubima.

„Škrgutanje zubima ili bruksizam može biti opasno po zube jer se na taj način zubi troše i javljaju se veliki bolovi u zglobovima vilice. Kako i zbog čega tačno bruksizam nastaje, nije poznato, ali znamo da stres i napetost  sigurno utiču na škrgutanje. Zato je veoma važno da se suočimo sa stresom i problemom kako ga ne bismo potiskivali. Ukoliko potiskujemo stres u svesnom stanju, on će se sigurno ispoljiti u našem nesvesnom, u ovom slučaju snu.”

Naime, studije su pokazale da su stres, najčešće onaj na poslu, i anksioznost među vodećim uzrocima bruksizma. Ustanovljeno je da osobe sa bruksizmom drugačije reaguju na depresiju u poređenju sa drugima. Pokazalo se i da su deca sa bruksizmom više anksiozna od druge dece. Pritom, ljudi preko 50 godina sa bruksizmom su češće samci. O osobinama onih sa bruksizmom se i dalje polemiše, ali postoje veze između ovog problema i agresivnih, takmičarskih ili hiperaktivnih tipovi ličnosti. Pojedini stručnjaci ističu da potisnuti bes ili frustracija mogu doprineti bruksizmu, kao i ispiti, porodični problemi, razvod ili preseljenje.

Ne potiskujte emocije

Terapeut Stojan Mišić govori i koje su moguće posledice ako se problem zanemari i ne tretira.

“Bruksizam prosto troši zube i stvara velike bolove. Nekada je bruksizam toliko jak da su osobe koje imaju vestačke zube u stanju da ih tokom noći polome. Važno je da se na vreme obratite vašem stomatologu koji će vas uputiti na dalji tretman. Često se dešava da bruksizam dovede do upale i povlačenja desni, a ako se to ne sanira na vreme, može doći i do paradentopatije.“

Zato je važno znati kako se osloboditi ove neugodne navike.

„Stomatolozi uglavnom daju splint, tj. gumu koja služi kao štitnik. Ona se stavlja pred spavanje i na taj način štiti zube. Neki pacijenti imaju toliko jak bruksizam da i ta guma posle nekog vremena bude potrošena. Ukoliko to ne pomogne, uključuje se i medikamentozna terapija lekovima za smirenje. Još jedan od tretmana jeste psihoterapija. Na taj način učimo da kanališemo svoje emocije i stres koji se javlja na svakodnevnom nivou, a koji je neretko uzrok bruksizma“, zaključuje naš sagovornik.

BONUS VIDEO: Šta nam se dešava dok spavamo

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram