Kako da se oslobodite stresa dok ste na poslu

Foto: - / Wavebreak / Profimedia

Osim što je bitno da vam radni prostor bude sređen, na vašu psihu značajno će uticati ako ubacite biljku.

Stres na poslu postao je naša svakodnevica, posebno ako je posao odgovorniji. Stalni telefonski pozivi, rokovi koji izmiču, napeta atmosfera i ostale situacije iscrpljuju vašu energiju.

Pomoć na poslu

Pritisak koji vam to stvara nesumnjivo da će umanjiti vašu produktivnost. Da biste uspeli da obavite sve zadatke morate naći način da se opustite i oslobodite od stresa.

Masiranje čela i slepoočnica – Masirajte ivice rasta kose nežnim, sporijim i kružnim pokretima. Masirajte taj predeo oko tri minuta, ali vodite računa da ne iziritirate kožu i da vam pokreti ne budu agresivni.

Ne proveravajte mejl na svakih pet minuta – Pokušajte bar sat da sačekate pre nego što ponovo osvežite početnu stranicu mejla. Možda vam ne zvuči mnogo inovativno, ali iznenadićete se kad počnete da primenjujete ovaj savet, znatno će vam tenzija biti manja.

Radni prostor – Osim što je bitno da vam radni prostor bude sređen, na vašu psihu značajno će uticati ako ubacite biljku, posebno neku citrusnog mirisa, zalepite neki poster. Obogatite radni prostor elementima koji asociraju na sreću, pozitivu i lepe stvari.

Malo prošetajte

Umesto kafe i pauze za cigaretu iskoristite vreme za šetnju. Pregršt studija potvrdilo je da šetnja pomaže u vraćanju fokusa, relaksaciji uma i konfuznih misli i poboljšanju kognitivnih sposobnosti. Uz šetnju, pokušajte da posvetite par minuta istezanju i oslobodite telo od zgrčenih položaja, omogućite da kiseonik dopre do svih delova organizma.

Slušanje muzike

Omiljena pesma ili umirujuće melodije opustiće vaš um. Sa slušalicama u ušima nećete nikom smetati, a vama će biti prijatnije. Osim na poslu, pokušajte da se opustite i nakon radnog vremena, kako biste akumulirali dovoljno energije meditirajte, šetajte ujutru, uzmite bojanke za odrasle, provodite više vremena u prirodi.

Bili vi toga svesni ili ne, sve ove tehnike će “rasteretiti” vaš um.

Najčešći uzroci stresa

Ako izuzmete ličnost pojedinca, među najčešće uzroke stresa na radnom mestu možemo ubrojati sledeće:

-Nedostatak kontrole – Osećaj kako nemate kontrolu nad vlastitim poslom ili poslovnim dužnostima najveći je uzrok stresa. Osobe koje ne vladaju svojim poslovnim obavezama najizloženiji su problemima sa zdravljem.

Loši radni uslovi – Neprijatna ili opasna radna okolina poput prevelike buke, prevelikog broja ljudi ili ergonomskih problema može biti izvor stresa.

Previše odgovornosti – Preuzimanje dodatne odgovornosti i poslova iznimno je stresno. Situacija se pogoršava ako imate previše posla, a ne znate reći “ne” novim zadacima.

Nesigurnost oko poslovnih uloga – Ako niste sigurni šta bi uopšte trebalo da radite i koje su vaše odgovornosti, takođe ste podložni stresu.

Narušeni međuljudski odnosi – Nesuglasice s kolegama i/ili nadređenima često su uzrok stresnih situacija.

Zadovoljstvom poslom i rezultatima – Ako vas posao ne ispunjava, vrlo verovatno će vam biti stresan,  piše Dnevniavaz.

***

Bonus video: Verovanja kod našeg naroda

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram