5 znakova da ne volite sebe dovoljno

5 znakova da ne volite sebe dovoljno, umorna žena, devojka
Foto: Shutterstock

Jedno je reći da volite sebe i da vodite računa o svom emotivnom, mentalnom i fizičkom zdravlju, a drugo je to stvarno raditi iz dana u dan. Postoji način da otkrijete da li baš imate toliko samopoštovanja koliko mislite ili se samo samozavaravate. Nastavite sa čitanjem ako vas zanima koji su to znaci koji pokazuju da ne osećate dovoljnu ljubav prema sebi.

Konstantno ste iscrpljeni

Umor je signal da ne slušate svoje telo i ne odgovarate adetkvatno na njegove potrebe. Možda gledate na stalnu zauzetost na poslu i u kući kao znak da vodite uspešan život, ali varate se ako mislite da je hronična iscrpljenost normalno stanje stvari. Naša preporuka je da pronađete vreme za odmor kako znate i umete, jer ćete jedino na taj način biti u stanju da se izborite sa svim obavezama koje vas čekaju, ali i emotivnim i psihičkim turbulencijama u svom životu, prenosi City magazin.

Kada se pogledate u ogledalo, uvek prvo vidite svoje „mane“

Niko nije u potpunosti zadovoljan svojim izgledom, ali ne treba se previše opterećivati time. Ako svaki put kada stanete ispred ogledala, prvo primetite svoje mane i setite se šta vam se ne sviđa kod vas, vi onda imate veliki problem sa nedostakom samopouzdanja. Ljubav prema sebi znači da treba da prihvatite i svoje dobre, ali i svoje navodno loše strane ličnosti.

5 znakova da ne volite sebe dovoljno, žena, devojka
Foto: Shutterstock

U vezi ste sa partnerom koji vas očigledno ne ceni dovoljno

Nemoguće je trpeti prevare, nipodaštavanje i nepoštovanje od svog partnera, a osećati se dobro u vezi sa sobom. Ljubavni problemi gotovo uvek se pretvaraju i u psihičke, a ponekad i fizičke probleme. Ako se nalazite u vezi u kojoj vam se čini da niste dovoljno cenjeni, odmah je prekinite i pronađite partnera koji je u stanju da odgovori na sve vaše emotivne i druge potrebe i odnosi se prema vama sa poštovanjem.

Teško vam je da kažete NE

Ne biste trebali da prihvatite svaki zahtev i sugestiju drugih ljudi. Morate da postavite granicu između vaših i tuđih interesa, kako biste imali dovoljno vremena i energije da sebi posvetite neophodnu pažnju. Nije u redu da uvek stavljate druge ispred sebe, osim u slučaju da se brinete o deci ili najbližim ljudima iz vašeg okruženja i nemate izbora nego da im pomognete.

Izbegavate konflikte po svaku cenu

Prepirke i svađe su neprijatne većini ljudi i mogu ostaviti velike posledice po vaše psihičko stanje. S druge strane, ni preterano izbegavanje konflikta nije zdravo. Što duže odlažete donošenje teških odluka koje zahtevaju dogovor i saradnju, a neretko i burnu diskusiju, to ćete veću štetu napraviti sebi u dugom roku. Morate naučiti da stojite iza svojih reči, budete sigurni u sebe i ne dozvolite drugima da vas iskorišćavaju i manipulišu vašim slabostima.

Izvor: Aktivni.si