5 načina kako da poboljšaš svoju emocionalnu inteligenciju

dejt večera
Čak i kada bi viknula - probaj da držiš jezik za zubima, Foto: 4CRNS / WCP / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Razumevanje sebe i drugih i upravljanja svojim emocijama, te uticaj na emocije drugih – emocionalna inteligencija – jednako je važna kao IQ, ako ne i više. Evo zašto: kada postanemo svesni svojih emocija i emocija drugih, možemo se na ljudskom nivou povezati s drugima mnogo kohezivnije, kako bismo brže došli do rešenja. IQ osobe, iako je svakako potreban za ulogu vođe, ne može delovati na taj način sam. Treba da bude partner sa EQ.

Ovladavanje svojom emocionalnom inteligencijom, kako bi postali delotvornije ljudsko biće se ne dešava preko noći. Potrebna je praksa. Evo pet načina, koji će ti pomoći da počneš.

Budi radoznala

Obraćajući se učenicima u svojoj srednjoj školi 2019. godine, Bil Gejts je naglasio kritičnu važnost radoznalosti, kao okvira za sticanje znanja. Gejts je rekao da će to pomoći da se budući radnici pripreme za ogromne promene, koje će se dogoditi. Ne samo da je radoznalost ključna za proces učenja, već je i odlična za celokupno zadovoljstvo životom, prema nauci. Nekoliko istraživačkih studija sugeriše, da radoznali ljudi imaju bolje odnose, bolje se povezuju i više uživaju u druženju. U stvari, druge ljude je lakše privući i osećaju se društveno bliži osobama, koje pokazuju radoznalost.

Uči iz svojih grešaka

Navikni se na pokušaje i greške. Dok eksperimentišeš, ne uspevaš, pokušavaš ponovo i učiš iz svojih grešaka, prihvati da je sve to deo procesa rasta, bez ikakvog stida. Moramo redefinisati neuspehe i pravljenje grešaka kroz nove objektive i gledati na to, kao na ključni deo učenja novog načina života.

Reši svoje slabe tačke

Podići svoju emocionalnu inteligenciju, znači priznati svoje slabe tačke. Možda ih nisi svesna, zato budi dovoljno hrabra da smatraš da je istina ono što ti drugi govore. Gledaj na ovo kao na priliku, da se pozabaviš svime što te sputava. Sada možeš učiniti nešto u vezi sa onim što drugi govore da je problem. Ohrabri se u saznanju da je to za tvoje veće dobro. To će te učiniti zaista boljom osobom u službi drugima.

Drži jezik za zubima u napetom trenutku

Dobar pokazatelj nekoga sa visokim EQ je posmatranje njegovog ponašanja u sukobu. Kada se desi neprijatna situacija i dođeš u iskušenje da napadneš, tvoj najbolji način akcije u žaru svađe može biti da držiš jezik za zubima. Ovo zahteva oštru samosvest i samokontrolu (dva načela EQ), ali ćeš kasnije sigurno biti zahvalna. Ovakav pristup ne znači da potiskuješ svoje emocije, kada ti se učini nepravda. Ali to će ti pomoći da ispitaš svoje emocije u bilo kojoj situaciji, kako bi razumela šta osećaš i zašto, pre nego što verbalno napadneš drugu stranu. Ovo je ključno za razumevanje, kako reagovati na odgovarajući način, a ne impulsivno.

***

Bonus video: Poznate Lepotice i Zveri

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram