Život na visokoj nozi ćerke predsednika Avganistana

Poznati 20. avg 202109:43 > 10:18
Marijam Gani Foto: Youtube printscreen / Wellcome trust

Ćerka izbeglog avganistanskog predsednika Ašrafa Ganija živi luksuznim načinom života u Njujorku - dok je njen otac dobio azil u Dubaiju iz "humanitarnih razloga" nakon što je pobegao iz Avganistana u helikopteru, sa 169 miliona dolara u gotovini.

Marijam Gani (42) živi u potkrovlju u luksuznoj zgradi u bruklinskom kvartu Klinton Hil, objavio je New York Post.

Vizuelna umetnica i režiserka, koja je rođena i odrasla u Americi, kaže se da praktikuje boemski način života, koji je mnogo drugačiji od života žena u Avganistanu.

Kada je intervjuisana 2015. godine, New York Times je opisao njeno potkrovlje kao ‘mapu njenog slojevitog identiteta’, sa policama od poda do plafona ispunjenim knjigama, vezenim jastucima koje je izradio kolektiv u Alepu u Siriji i turkmenistanskim tepihom. Njen frižider bio je ukrašen magnetima koji ističu motivacione izreke, a kuhinjske police ispunjene zelenim paradajzom koji je sama pripremila kao zimnicu.

„Ja sam bruklinski kliše“, rekla je tada, komentarišući svoj način života.

Gani, koja je odbila da razgovara sa novinarima o situaciji u Avganistanu, ohrabruje Amerikance da se podrže Avganistance. Ona je u utorak na društvenim mrežama pozvala ljude da pomognu na nekoliko načina – uglavnom se njeni predlozi odnose na umetnike.

Marijam Gani je rođena u Bruklinu, odrasla je u Merilendu, a njeni radovi su izloženi u muzejima širom sveta, uključujući Tate Modern u Londonu i MOMA u Njujorku.

Odrasla je u egzilu i nije mogla da se vrati u Avganistan sve do 2002. godine kada je imala 24 godine. Međutim, njena umetnost je često bila inspirisana domovinom i multikulturalnim vaspitanjem.

U profilu za New York Times iz 2015, Gani je opisana kao ‘feministkinja, arhivistkinja i aktivistkinja’.

Držala je časove u Kabulu i angažovala žene da rade na njenim setovima i služe kao pomoćnice na njenim projektima.

„Mislim da se stvari u Avganistanu moraju promeniti na bolje za sve, kako bi se promenile na bolje za žene. Ženska prava se ne mogu odvojiti od ljudskih prava i ekonomske pravde i strukturnih nejednakosti“, rekla je 2015. godine.

Njen otac, koji je počeo da radi za avganistansku vladu 2002. godine, nedavno je tajno pobegao iz Avganistana dok su talibani zauzeli glavni grad Kabul.

Ruska ambasada u Kabulu saopštila je u ponedeljak da je Gani pobegao iz zemlje sa četiri automobila i 169 miliona dolara u svom helikopteru. On je u sredu demantovao izveštaje da je poneo velike svote novca sa sobom pri odlasku iz predsedničke palate.

***

Bonus video: Već viđeno

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram