Živana Šaponja Ilić je jedno od omiljenih TV lica, a mnogi ne znaju da joj je jedan čuveni voditelj muž, a drugi brat

Živana Šaponja Ilić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Živana Šaponja Ilić je više od 20 godina jedno od najprepoznatljivijih lica informativnog programa u Srbiji. Voditeljka vesti poznata je po besprekornoj profesionalnosti, a svoj privatni život dosledno čuva od očiju javnosti.

Živana je rođena 1972. u Šibeniku, a 1990. je došla u Beograd. Iako je diplomirana ekonomistkinja, profesionalnu karijeru je započela u radio novinarstvu, pa je tako od 1992. bila jedan od najkul glasova na Radiju B92 gde je vodila različite emisije i programe, od legendarnog Muzičkog ritma srca (RUS) pa do putopisne emisije “Zavrti globus“ i jutarnjeg programa. Učestvovala je u stvaranju B92 televizije gde je od 2001. bila prezenterka televizijskih Vesti.

Živana Šaponja Ilić trenutno vodi vesti na televiziji Euronews, a zanimljivo je da u vremenu društvenih mreža ona nije aktivna ni na jednoj. Zbog toga mnogi ne znaju da je ova prodorna, a draga Dalmatinka u braku sa bivšim kolegom sa B92, čuvenim radijskim voditeljem i TV licem Draganom Ilićem. Činjenica koja je verovatno još manje poznata jeste da joj je rođeni brat Dušan Šaponja, iz popularnog dvojca Marka Žvaka, koji je takođe, sa njom i Draganom radio na B92.

Dragan Ilić i Živana Šaponja Ilić Foto:Zoran Lončarević

Dragan i Živana imaju dva sina, Danila i Matiju, ali retko daju intervjue o privatnom životu, kao što se i u javnosti retko pojavljuju zajedno. Živana je jednom prilikom izjavila:

„Najveća sreća je moja porodica. Od njih dobijam sve što mi treba, oni su i antistres terapija i energija i utočište. Svako slobodno vreme provedeno s njima je za mene čist dobitak. I druženje s dragim prijateljima ide u istu antistres kategoriju.“

Dragan Ilić i Živana Šaponja Ilić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

To što su kolege pomaže im da da razumeju jedno drugo, ali u njihovom domu se ipak ne priča previše o poslu.

„Korisno je imati pored sebe nekog ko odlično razume ono čime se baviš. Razgovaramo, naravno, o poslu, i možda je bolje reći da smo jedan drugom korektivni faktor, ali ne opterećujemo se međusobno profesionalnim problemima“, izjavila je ona tada.

Živanin mlađi brat Dušan Šaponja rođen je 1976. u Zadru, a u svet medija ušao je 1995. kada je za radio B92 radio kao koautor popularne radio drame „Srbokap“ koja duhovito i suptilno kritikuje apsurdnost i etičku zaslepljenost Miloševićevih policijskih činova.

Dušan Šaponja Foto: Andrija Kovač

Upravo zahvaljujući ovoj drami Radio B92 je od podzemne radio stanice prerastao u jednu od najperspektivnijih medijskih mreža u regionu i treću najgledaniju TV stanicu u zemlji, a nakon Srbokapa, Dušan se proslavio dokumentarnim serijalima „Ciklotron“ i „Fatalni putopis“.

Uz Dušana Čavića jedan je koautora emisije Marka Žvaka koja se od 2006. do 2011. emitovala na TVB92, da bi 2011. napustili ovu televiziju i od tada stvaraju u sopstvenoj produkciji.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram