Milica Janevski je pala dva prijemna i vratila se u Valjevo da pere čaše. Onda je igrala na sve ili ništa, uložila poslednje pare i obrnula igricu

Milica Janevski Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Milica Janevski nije uspela da upiše glumu iz prvog puta. Ipak, tokom godina, zadobila je titulu jedne od najtalentovanijih srpskih glumica.

Milica Janevski, naša poznata glumica, rođena je u Valjevu 1986. Diplomirala je glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, dok je master studije glume završila kod profesora Tomi Janežiča.

Ona, kao i Ivana Vuković, Filip Đurić, Tijana Marković, Dragana Dabović, Milica Trifunović i Mladen Sovilj, čine prvu klasu profesorke Jasne Đuričić, a danas predstavlju neke od najznačajnijih imena srpskog glumišta.

Milica Janevski Foto:

Milica Janevski karijeru je gradila u pozorištima širom Srbije gde je ostvarila značajne uloge u predstavama “Ujež“, “Pučina“, “Doktor Nušić“, “Boing Boing“, “Dogvile“,”Hajmatbuh“, “Gogoland“, “Don Žuan“ ”Rubište“, “Iz života insekata“, “Severoistok“, “Ovaj će biti drugačiji“…

Zapazili smo je u seriji “Koreni“ i “Jutro će promeniti sve“, kao i u filmovima “Odumiranje“, “Teret“, “Otac“, a domaća publika je posebno zavolela u ulozi Zorice Gajić, koju briljantno glumi u seriji “Kosti“, po scenariju Nikole Pejakovića i režiji Saše Hajdukovića, kao i u ulozi Ane Baste u seriji „Deca zla“.

Zanimljivo je kako je Milica dobila ovu zahtevnu ulogu u seriji koja se emituje na HBO.

„Išla sam na regularan kasting i sećam se da u tom periodu nisam imala novca kod sebe. Poslednje pare koje sam imala potrošila sam da kupim sebi jedno odelo koje je podsećalo na odela koje nose zamenice javnog tužioca i rekla sam sebi: ‘Ja ću ovu ulogu dobiti kako otvorim vrata od produkcije’. I tako je bilo“, priseća se glumica.

Njen talenat je posebno potvrdila jedna jedina rečenica: „Ko si ti bre?“, koju izgovara u filmu „Nedelja“ u kojem igra Marinu Tucaković, a koja se nedeljama prepričavala.

Milica Janevski Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Iza Milice Janevski stoji veliki broj nagrada, kao što su one za najbolju mladu glumicu na festivalima Mess u Sarajevu i Zaplet u Banjaluci, Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ u Šapcu i Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine u Novom Sadu, na Danima komedije u Jagodini. Proglašena je glumicom sezone dva puta zaredom u Narodnom pozorištu Sombor kao i za najbolju glumicu na Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine.

Milica se kao mala zaljubila u glumu, obožavala je časove glume i postala je član amaterskog pozorišta „Abrašević“ iz Valjeva, a kako ona kaže, to ju je navelo da „govori glasno, da progovori o nekim temama sa te strane, kao i da je to bio neki njen suštinski impuls“.

Milica Janevski Foto:Milan Maricic/ATAImages

Ipak, kada je došao momenat upisa na studije, Milica je imala dilemu između glume i sporta.

„Kada je nakon mature trebalo da odlučim šta ću da studiram, bile su dve opcije, ili DIF ili glumu. Osim majke koja je stomatolog, mi smo u porodici svi sportisti, otac je trener džudoa i karatea, brat je takođe difovac. Bilo je prirodno da i ja krenem njihovim putem jer sam majstor i džudoa i karatea, rasla sam u toj borilačkoj filozofiji. Spremala sam prijemni za oba fakulteta. I onda sam u jednom trenutku osetila da ne želim da budem u sali, nego na sceni“, rekla je ona.

Milica Janevski Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Međutim, Milica glumu nije upisala iz prvog puta. Ona je za portal Nova.rs otkrila da je nakon prvog neuspelog pokušaja – prala čaše po kafićima.

„Nisam primljena ni u Beogradu na FDU, a ni na Akademiju u Novom Sadu gde sam ušla u uži izbor. Vratila sam se u Valjevo i radila u kafiću godinu dana, prala čaše i čekala sledeću priliku. I to je bilo to. U Beogradu opet nisam prošla, ali zato sam položila prijemni u Novom Sadu i ušla u klasu glumice Jasne Đuričić. Bila sam presrećena što sam baš njen student jer ona je, po mom mišljenju, jedan od naših najboljih profesora“, rekla je Milica.

Janevski je svoju karijeru gradila temeljno i postepeno, ili kako ona kaže „pekla je zanat“. Široj masi je tek odnedavno zapala za oko kao talentovana, mlada i perspektivna. Za to vreme, Milica je u krugu umetnika zauzela značajno mesto. A tome je posebno doprinela njena uloga u predstavi „Galeb“.

Milica Janevski Foto:Marija Mladjen/ATAImages

„Tokom studija mnogo sam igrala u Srpskom narodnom pozorištu i onda se desio čuveni “Galeb“ slovenačkog reditelja Tomija Janežiča, proizašao iz radionice na našem master klasu koji je on vodio. To je bila kultna predstava koja je trajala osam sati, igrala se u SNP, a i sada se smatra umetničkim pozorišnim remek-delom. Bila je to neverovatna ekipa na okupu, ne samo glumačka. Ja sam igrala Ninu Mihajlovnu Zarečnu i dobila sam svoju prvu nagradu za glumu. Sa “Galebom“ smo obišli region, čak smo imali zakazane četiri predstave u pozorištu La Mama u Njujorku, karte su bile rasprodate, ali nismo otišli. U tom momentu nismo bili podobni po mišljenju naše vlasti i tako nismo isfinansirani da taj projekat ode u svet. Ova predstava me je obeležila kao glumicu, bio je to moj proboj. Igrali smo je i na Bitefu i kolege iz branše su me preko nje upoznale“, navela je Milica.

Nakon diplomske predstave „Kraljice“, koju je sa koleginicama sa klase Milicom Trifunović i Tijanom Marković odigrala u Narodnom pozorištu Sombor, ostala je kao njihov redovni član.

Milica Janevski Foto:Antonio Ahel/ATAImages

„Dugo sam radila u Somborskom pozorištu. Produžavale smo ugovor, ja sam bila skoro tri sezone tamo. Tamo je tradicija da gostuju vrhunski reditelji i zato ne čudi što taj teatar ima toliko nagrađenih predstava. Tako sam imala prilike da sa njima radim, pekla sam zanat. I to je ono što je izuzetno dobro što sam mogla da doživim. Imala sam čak dvadesetak predstava mesečno, što je za mladog glumca veoma važno, da svakodnevno trenira“, priča ona.

Milica je danas slobodni umetnik, koji gazi stepenicu po stepenicu – ali beogradsku.

Antonio Ahel/ATAImages

„Cena slobode donosi teskoban svakodnevan život što se tiče plaćanja tekućih računa. Ali da to nisam uradila, i da nisam prešla u Beograd, ne bih igrala ni u Jugoslovenskom dramskom ni u Beogradskom dramskom pozorištu, ni u Ateljeu 212, ni u Bitef teatru. Ne bih snimila sve ovo što sam do sada uradila, iako toga nema još mnogo, ali krenulo je“, objasnila je ona.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram