Žena zbog koje se sumnjalo da princ Filip vara kraljicu

Grofica Mauntbaten Foto: Rupert Hartley / Shutterstock Editorial / Profimedia

U sledećoj sezoni popularne serije "The Crown" biće prikazana zagonetna veza koju je preminuli princ Filip, suprug kraljice Elizabete, imao sa ženom po imenu Peni Načbul. Ko je ona?

Grofica Mauntbaten od Burme – 32 godine mlađa od pokojnog vojvode od Edinburga, koji je umro u aprilu  – godinama je član užeg kruga kraljevske porodice i vezana je za Filipa kroz ljubav prema vožnji kočija.

Na Filipovoj sahrani, ona je bila jedina žena koja nije pripadnica kraljevske porodice – osim njegove lične sekretarice.

Osoblje princa joj je čak dalo nadimak „I takođe“ (And Also), jer kad god bi Filip naveo goste koje je trebalo pozvati na neki događaj, završio bi sa „i takođe Peni“.

Kada je Filip u januaru 2019. godine doživeo saobraćajnu nesreću, kraljica je poslala Peni da ga ubedi da preda vozačku dozvolu. Tri nedelje nakon nesreće, za koju je Filip okrivio „zaslepljujuće zimsko sunce“, objavljeno je da je prestao da vozi.

Peni je upoznala Filipa sa 20 godina dok se zabavljala sa budućim mužem Nortonom Načbulom, Filipovim kumčetom. Norton je bio s princom Čarlsom u škotskom internatu Gordonstoun, a kraljica i Filip nikada nisu zaboravili njegovu ljubaznost u čuvanju njihovog najstarijeg deteta.

Tada je Peni bila jednostavno Penelopa Istvud, ćerka bogatog mesara koji je postao biznismen kad je osnovao lanac restorana. Kad je upoznala princa Filipa, odmah su se jako dobro razumeli.

Studirala je u Švajcarskoj, a prijatelji je opisuju kao „glasnu, angažovanu, pametnu i načitanu“. Ona i vojvoda takođe su delili isti smisao za humor. Nakon što je njena petogodišnja ćerka Leonora umrla od raka bubrega 1991. godine, Filip joj je bio najveća podrška – uključio ju je u vožnje kočijom, sport koji je jako voleo.

Zapaženi su i kako zajedno plešu na balovima – što je podstaklo šaputanje da su možda bili više od prijatelja. Čak se pričalo da je princ Čarls prekinuo prijateljstvo sa Peni nakon što je neko od njegovih bliskih ljudi iskazao sumnju da njegov otac ima aferu s njom.

Filip je uvek flertovao, a kraljica se šalila na račun njegove lascivne prirode. Jednostavno bi se nasmejao na bilo kakve sugestije o aferi.

„Svaki put kad razgovaram sa ženom kažu da sam bio s njom u krevetu. To je apsolutno suludo“, rekao je medijima.

Penin brak se raspao 2010. godine, posle 31 godine i troje dece. Njen suprug Norton pobegao je na Karibe sa modnom dizajnerkom Judžin Natal. Kraljevska porodica se divila njenom stoicizmu – ona je dozvolila Nortonu da se vrati na njihovo zajedničko imanje 2014. godine, ali ne u bračnu kuću, već u preuređenu štalu.

Njen sin Nikolas godinama je bio navučen na krek i heroin. Tek kada se uplašio da će biti odsečen od porodičnog bogatstva od 100 miliona funti, otišao se na rehabilitaciju i pobedio svoje poroke.

Bila je jedina osoba, osim članova porodice, koju je Filip primao u posetu na imanju Sandringam. Tamo je proveo većinu svog vremena nakon što se povukao sa kraljevskih dužnosti 2017.

On joj je verovao, a ona ga je obožavala. Nikada ga nije izdala. Ona je čuvala ne samo njegove tajne, već i porodične, piše The Sun.

***

Bonus video: Lepota Monike Beluči

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram