Princeza koju je Sigmund Frojd lečio elektrošokovima

Njena priča 24. avg 202112:22 > 12:24
Foto: Mary Evans Picture Librar / Profimedia

Majka princa Filipa i tašta kraljice Elizabete, Alis od Batenberga je i praunuka kraljice Viktorije. Rođena je 1885. godine a još dok je bila dete, doktori su dijagnostikovali da je gluva pa je naučila da čita sa usana.

Sa sa samo 17 se udala za princa Andreja, sina grčkog kralja, i sa njim imala jednog sina i pet ćerki. Po nekim izvorima, Alis i Andrej su za svoju svadbu dobili poklone u vrednosti od 23 miliona dolara.

Život nakon svadbe

Princeza Alis je za 12 godina rodila pet ćerki i jednog, najmlađeg sina – princa Filipa. Godine 1992, Alis, Andrej i njihove porodice morale su da napuste Grčku zbog rata. Izbegli su u Pariz, a godine koje slede su bile veoma teške sa princezu.

Alisi je krajem dvadesetih godina prošlog veka dijagnostikovana šizofrenija i uskoro nakon toga je hospitalizovana. Sigmund Frojd se zainteresovao za princezin slučaj, jer su njene halucinacije bila seksualne i religiozne prirode. On je verovao da su njene „verske zablude proizvod seksualne frustracije“ i preporučio smanjenje libida elektrošokovima i rendgenskim zračenjem jajnika. Danas se veruje da je cilj bio da se izazove preuranjena menopauza.

Upkos njenom protivljenju, kraljevska porodica je pristala na predlog lekara, a cela situacija je bila potpuno zataškana.

Foto: PA Images / Profimedia

 

Povratak u Grčku

Sredinom 1930. godine, Alis je završila sa svojim lečenjem i vratila se u Grčku. Tamo se u potpunosti posvetila dobrotvornom radu sa Crvenim Krstom i godinama je volontirala. Okrenula se veri i godine provela u manastiru. U jednom periodu života je čak je i sakrila jednu jevrejsku porodicu od nacista u svojoj palati u Atini.

Poslednje godine svog života provela je u Bakingemskoj palati, a pred smrt je ostavila svom sinu poslednju poruku:

“Dragi Filipe, budi hrabar i zapamti: nikada te neću napustiti. Uvek me potraži kada ti bude teško. S ljubavlju, tvoja stara majka“.

Princeza je umrla 5. decembra 1969. godine.

***
Bonus video: Kako preboleti smrt voljene osobe?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram