Zašto je opasan Endru Tejt – čovek koji uči dečake da mrze žene

Poznati 10. avg 202220:16 > 21:19
Foto: Youtube / DJ Akademics

Kako je vrhovni "mačo bog" osvojio internet.

Ono što je muškarcima nekada bio Hju Hefner, zatim Den Bilzerian, danas je Endru Tejt. Ako imate društvene mreže, sva je prilika da će vam nakon 10 minuta iskočiti neki njegov video klip, na kojem on vičući objašnjava neku veliku „istinu“ o ženama koju „niko drugi ne sme da kaže“.

Pojavio se iznenada, ali njegova popularnost nije igra slučaja. Tejt dominira internetom u vreme kada feminizam jača i uzima maha širom sveta, a svi protivnici globalnih društvenih promena koje vode ka inkluzivnijem društvu i većim pravima žena, odgovorili su žestokim kontra-talasom mržnje. Jedan od njegovih produkata upravo je Tejt.

Endru Tejt, kao oličenje mizoginije koja je, čini se, nikad jača, predstavlja personifikaciju narativa da feminizam „uništava prave muškarce, koji kao da polako izumiru kao vrsta“.

Šta Tejt poručuje i zašto je opasan?

Endru Tejt samo ponavlja vekovne tekovine potlačavanja žena. On voli „stare vrednosti“ – kaže da žene pripadaju kući, da ne mogu da voze i da su vlasništvo muškarca.

*

On takođe smatra da žrtve silovanja moraju da „snose odgovornost” za ono što su preživele. Kaže i da izlazi sa ženama od 18 do 19 godina jer može da „ostavi traga“ na njima.

Bez zadrške govori o udaranju žena. To najbolje dočarava njegov odgovor na pitanje šta bi uradio kad bi ga žena optužila da je vara.

„Udario bih je mačetom, ošamario joj lice i zgrabio je za vrat. Umukni kučko“,  viče Tejt.

@uk_quotesxlyric Common W tate | #andrewtate #andrewtatemotivation #uk_quotesxlyric #fyp #viral #andrewtatequotes #andrewtate🔥✨ #andrewtatememes ♬ original sound - 🔥

Tejt je inače britansko-američki kikbokser koji je sebi izgradio jak „mačo“ imidž. On pozira sa brzim automobilima, oružjem i puši cigare, a redovno se pojavljuje bez majice.

Predstavlja se i kao svojevrsni guru, nudeći mladim muškarcima recept za zarađivanje novca i osvajanje devojaka. Tejt je za nekoliko meseci prešao put od nepoznate osobe do muškarca o kojem se najviše priča na svetu. U julu je bilo više Google pretraga njegovog imena nego Donalda Trampa ili Kim Kardašijan.

Kako je postao toliko popularan?

Endru Tejt je napravio inovativnu piramidalnu šemu pomoću svoje onlajn „akademije“.

Kako je objavio Observer, Tejtovi „sledbenici“ imaju zadatak da preplave društvene mreže njegovim video snimcima, birajući najkontroverznije klipove kako bi postigli maksimalan broj pregleda.

Hiljade članova Tejtove privatne onlajn akademije „Univerzitet Hustler“ to rade svakodnevno, s ciljem da manipulišu algoritmom TikToka i veštački povećaju popularnost njegovih snimaka. U tome su uspeli.

Za manje od tri meseca, ta strategija mu je donela ogroman broj pratilaca na mreži i potencijalno milione funti. Tejtu 127.000 članova plaćaju 39 funti kako bi bili deo „Hustler Univerziteta“ – a mnogi od njih su dečaci.

@tateindigo Why havent you joined?? #motivation #success #andrewtate #hustlersuniversity #linkinbio ♬ Cornfield Chase - Hans Zimmer

Pravila TikTok-a izričito zabranjuju mizoginiju, ali čini se da platforma nije učinila mnogo da ograniči širenje Tejtovih opasnih snimaka.

Ko je zapravo ovaj čovek?

Tejt je odrastao u Lutonu, a sin je majstora šaha. Kontroverzne izjave i šokiranje javnosti su njegova specijalnost. Tokom svojih dvadesetih radio je kao TV producent i trenirao kik boks u lokalnoj teretani, a onda je počeo i da se profesionalno bori.

Učestvovao je u Velikom bratu 2016, a izbačen je iz rijaliti emisije zbog snimka na kojem udara ženu kaišem. Ubrzo nakon toga pojavio se drugi video, na kojem je prikazan kako govori ženi da prebroji modrice koje joj je on naneo.

Na njegovoj Tviter stranici pronađeni su postovi koji sadrže homofobične i rasne uvrede. Zatim su ga u septembru 2017. kritikovale organizacije za mentalno zdravlje jer je rekao da depresija „nije stvarna“.

Sledećeg meseca je udario na #MeToo pokret, rekavši da žene treba da „snose određenu odgovornost“ za silovanje – stav koji je od tada stalno forsirao i zbog kojeg mu je ukinut nalog na Tviteru. Nakon toga, javno je podržao Trampa, a družio se i s „britanskim Šešeljem“, desničarem Najdželom Faražom.

Optužbe za nasilje nad ženama

Endru Tejt hvalisavo govori o tome kako je optužen za nasilje nad nekoliko žena. U jednom intervjuu, opisuje incident u kojem mu je žena izbila telefon iz ruke, a muškarac ga je udario, pa su počeli da se tuku. U tuči je, kaže, slučajno udario ženu i slomio joj vilicu.

Otprilike u vreme kada je britanska policija istraživala optužbe protiv Tejta, pretpostavlja se da je napustio Britaniju i otišao u Rumuniju. U jednom video snimku  objašnjava razloge za ovaj potez – zato što je u Rumuniji lakše izbeći optužbe za silovanje.

„Nisam silovatelj, ali mi se sviđa ideja da jednostavno mogu da radim ono što želim. Volim da sam slobodan.”

U januaru je Dejli Miror izvestio da su Tejt i njegov brat Tristan „zarađivali milione sa sajtova koji sadrže snimke žena sa skrivenih kamera“  – nešto što su sami opisali kao „potpunu prevaru“.

Zatim je u aprilu policija upala u vilu braće nakon dojave američke ambasade da je 21-godišnja Amerikanka zadržana protiv njene volje. Oni su privedeni na ispitivanje, ali su pušteni. Rumunske vlasti saopštile su prošle nedelje da je istraga Tejta zbog trgovine ljudima i silovanja u toku.

Laka zarada na „zlim feministkinjima“

Za sve to vreme, Tejtovi video snimci privlače milione pregleda na TikToku. A poslednjih nedelja ovaj rast se ubrzao. Samo u avgustu, klipovi označeni njegovim imenom su pogledani više od milijardu puta.

Mnogi snimci na prvi pogled izgledaju bezopasno, čak su i smešni. U svom prepoznatljivom stilu govora, Tejt ismejava muškarce koji piju vodu sa česme umesto gazirane i ljude koji poseduju mačke. Ali, previše njegovog sadržaja je ipak zastrašujuće.

U „cancel“ kulturi, Tejtova surova iskrenost za mnoge mušakarce dolazi kao olašanje i osveženje. Jasno je da Tejt sve radi proračunato – jer dok se vodi debata o njegovim stavovima, njegovo bogatstvo samo raste i raste. Pronašao je „zlatnu žicu“ u hordi muškaraca i dečaka koji rastu pod uverenjem da su novac i žene ultimativni statusni simboli, koji su im obećani.

Dok mnogi stariji i iskusniji lakše mogu da shvate ko je Endru Tejt zapravo, mlađe generacije poverovaće na prvu loptu u svaku njegovu reč – a popularnost koju Tejt dobija samo će im biti potvrda da je to put do uspeha u životu.

Najzad, jedna tužna činjenica koja mnogo govori: Endru Tejt zapravo ima sestru, Džanin, koja s njim nije progovorila godina, kako je sam priznao – jer je „zla feministkinja“.

***

BONUS VIDEO: 72-godišnja Viene koja peške ide Putem svile šalje poruku svim ženama

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram