Tekst doktora Zlaje Bokuna koji je razbesneo žene u Srbiji

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs, N1

Poznati hirurg praktično se narugao žrtvama nasilja.

„Zašto si ćutala godinu dana? Zašto nisi prijavila?“ Ovo su dva pitanja koja sam najčešće čula nakon što sam javno progovorila o torturi koju sam preživela na porođaju u beogradskom porodilištu „Dragiša Mišović“. I svaki put mi teško padne što na ta pitanja uopšte moram da odgovorim. Zašto? Zato što živim u društvu u kom će me proglasiti za lažljivicu i manipulatorku, za osobu sa lošim namerama koja želi da blati časne državne ustanove i poštene medicinske radnike, samo zašto što nisam odmah rekla i nisam odmah prijavila.

A najviše nisam jer sam se plašila šta će u istim tim ustanovama i sa istim tim medicinskim radnicima čekati mene i mog sina ako progovorim. Znam da su ljuti. A posle teksta hirurga dr Zlatka Bokuna Zlaje znam i koliko. I iskreno, sad se još više plašim onoga što nas čeka u tim klinikama.

Tekst prenosim u celosti:

„Ovih dana u medijima je prisutna agresivna kampanja protiv „akušerskog nasilja“, ništa novo, nastavak tridesetogodišnje antilekarske kampanje a prepisivanje hrvatske antiginekološke kampanje od pre 3 godine koja je naravno rezultovala još većim debaklom kao što će i ova. Naravno videla žaba da se konj kuje pa su se istoj, priključujući se na talas populizma, pridružile i razne političke stranke i pokreti, kao i dezurni seRebritiji i kvaziintelektualci. Postoji i nekakva peticija da se uvede prisustvo partnera pri porođaju (iako ta opcija već postoji) i na mrežama već likuju Mile Tapetar, Zoki Sam Svoj Gazda i trudna Maja Nokti kako će oni, možeš misliti, da kontoliđu ginekologe šta rade jer se i Mile i Zoki i Maja tradicionalno razumeju u ginekologiju kao i u vakcine, zaprašivanje iz aviona, svetsku ekonomsku krizu i rat u Ukrajini, a i ckolovali su od vremena.

Da riba smrdi (pun intended) to znamo, ali opet Srbadija istu čisti od repa a ne od glave. Ništa ni bolja ni lošija nije situacija u državnoj ginekologiji i akušerstvu nego što je u hirurgiji, ortopediji, neurologiji, pa i pravosuđu, ekonomiji,kulturi… ali zaboga ovde su u pitanju deca i ženemajkekraljice, samo što ne shvataju da je ovo samo jedna od dimnih zavesa, Okulomazin mast za mazanje očiju kojima se skreće pažnja sa višedecenijskih sistemskih problema koji su rezultovali ovim što sad upada u oči.

Ginekologija i akušerstvo su hirurška grana. Hirurgija jeste agresivna, nekad i nasilna, invazivna. Mi ljudima sečemo stomake, vagine, rektume, bušimo i otvaramo grudne koševe, lobanje, vadimo organe, prosipamo krv, guramo razne dugačke i oštre instrumente, udaramo, galamimo, psujemo i sebe i sestre i pacijente i direktora i ministra i predsednika. Ali, bolji pristup za rešavanje pitanja života i smrti još nije izmišljen. Pa je li sad zbog toga treba da očekujemo kampanje protiv hirurškog, urološkog, ortopedskog, kardiološkog nasilja? Uvek ostaje homeopatija, kristaloterapija, Teslini zraci i altajske mumije, kome je ovo agresivno. Ukoliko hoćete titranje jajašaca nežnim osetljivim dušama, za to su vam potrebni specijalisti druge vrste.

Naravno, kad imamo vremena, imamo i mi toplih ljudskih reči i razumevanja na pretek ali u hirurgiji, a ponavljam, ginekologija JESTE hirurgija, za tako nešto često NEMA vremena.

Već 22 godine sarađujem intenzivno sa ginelkolozima i nisam primetio da je IKO od njih agresivan. To su bili najbolji đaci, posvećeni su lekari, koji neretko žrtvuju i sopstveno vreme i porodicu za dobrobit pacijenata. 80% njih su upravo žene i majke a za mušku babicu, ako i postoji, još nisam čuo. Znači, ovde se, između ostalog, podstiče još jedan žensko-ženski sukob.

Hoćete da vam kažem šta je rešenje? Bogato i organizovano zdravstvo sa DOVOLJNO kvalitetnih radnika gde neće raditi premali broj prekvalifikovanih frizerki i kozmetičarki na privremenom radu dok ne skupe staž za odlazak u Nemačku, gde neće politički podobni direktori rasterivati sve vredne i umešne ginekologe jer mu smetaju što su bolji lekari a imaju i mišljenje, gde će biti dovoljno anesteziologa da SVE žene dobiju te famozne epidurale, gde neće bolnički kadar biti iscrpljen sa po 7-8 24h dežurstvima mesečno uz redovan rad.

Trudnoća se ne zove džaba „drugo stanje“. Trudnicama se automatski i na sudu računa smanjena uračunljivost i one su u svakom pogledu vulnerabilna populacija i mnogo nesporazuma tokom hospitalizacije proističe upravo iz komunikacije uplašene i hormona pune zene i umorne nervozne rutinerke sa druge strane. Tu još samo fali malopre pomenuti Mile Tapetar pa da se situacija pretvori u katastrofu.

Često se u pričama o ginekolozima pominje i nekakav mito. Ajde i to da razjasnimo: neko vam traži mito? PRIJAVITE GA. Za mito, samo da podsetim, potrebno je dvoje, onaj ko daje i onaj ko prima I OBOJE su krivično odgovorni. Ali ne, ovde mito služi da se imaginarno kupi polisa osiguranja. E pa NEMA 100% osiguranje u medicini, koliko god platili naručene carske rezove i VIP ginekologe kod kog idu Cecina kuvarica i zaova Žene od Sultana. NIKO ne može da vam predvidi tok stanja.
Da ponovim još jednom, ovom kampanjom vam se samo mažu oči i skreće pažnja od ozbiljnijih problema jer smo na trudnice i bebe svi osetljivi. Ribu čistiti od glave pa će se i „akušersko nasilje“ samo od sebe rešiti. Insistiranjem na ovome samo ćete biti saučesnici u jos većem osipanju kadra koga ionako nema dovoljno pa će se uskoro pričati o bapskom nasilju tokom porođaja u njivi.“

Ovo su samo neke od reakcija žena na tekst doktora Bokuna:

„Nije kampanja uperena protiv ginekologa, već za humaniji pristup porođaju i ženama koje se porađaju! Uz dužno poštovanje, nisi bio sa druge strane! Niko, ali niko nema prava da bude grub prema ženama koje se porađaju, ni ginekolozi, ni babice ni pomoćno osoblje. Ja svog iskustva iz Višegradske ne želim da se sećam i trudim se da potisnem. Lako je reći da porodilje treba da prijave, a šta je sa kolegama i osobljem koji sve to posmatraju? Neće se nasilje samo od sebe rešiti! Duboko saosećam sa svim ženama koje su u Srbiji progovorile o ovome, svakako će biti onih koji ce to pokušati da zloupotrebe, ali to ne znači da treba odustati!“

„Ja mogu bar da uporedim svoja iskustva kao pacijent u Srbiji (Višegradska) i Nemačkoj. Kriminalna razlika…nažalost. I u Nemačkoj fali kadra i frka je, trka je i spašavaju se životi, ali za dostojanstveni tretman se nađe snage.“

„Bukvalno ne znam koji je deo teksta uvredljiviji, ali mislim da apsolutnu pobedu za najodvratniji detalj odnosi fraza „riba smrdi od glave (PUN INTENDED)“, ne znam kako iko normalan može da pomisli, kamoli javno izgovori nešto toliko pogano u vezi sa ženskim reproduktivnim organima, da ne pominjem hirurg.“

„Vrlo živopisno relativizovanje nasilja, omalovažavanje žena, porodilja, uloge partnera na porođaju. Sve to naravno, sa pozicije moći, sa koje uvek nastupaju. Ipak, nadam se da će većina ljudi kroz ovaj tekst uspeti da oseti da ginekolozi (neretko i babice) tretiraju žene na porođaju baš kao što ih i ovaj dr tretira u tekstu. Lepo se vidi kako žena prosto nema prava na svoj porođaj, ona je nestručna, ona je objekat nad kojim lekari vrše porođaj. Ovo većina njih i misli, nadam se da će biti još morona koji će javno sa ovim šovinističkim shvatanjima izaći u javnost, ne bi li svima postalo jasno sa kakvim „pacijentima“ žene treba da se bore na porođaju.“

„Tebe treba da bude sramota što žene ušivaju na živo u 21 veku i žene koje ostavljaju same po sobama da abortiraju u kofe decu koju su želele nazivaš Maja Nokti. Intelektualac! Ti! Pa i ta Maja Nokti zaslužuje anesteziju, koji od vas muškaraca je na živo ušivan na urologiji i kardiologiji? Koji? Sram da te bude. Ti si intelektualac pa ćeš ti da prozivaš žene koje GOVORE O SVOJIM ISKUSTVIMA? Ne mora ona da završi doktorat da bi znala da neko ne mora da je ušiva na živo i da ne sme da joj kaže ‘dabogda se ugušila’ dok rađa ljudsko biće, ONO ŠTO TI NIKADA NISI I NEĆEŠ MOĆI. Pa valjda se zato stavljaš u tu poziciju intelektualca koji je iznad nas, Bog, ti ćeš nama da kažeš da je videla žaba da se konj kuje pa i sebi jadna poželela da ne mora da je neko lupa po guzici dok rađa i kaže ‘a kad si se j** nije te bolelo’ je li? To se radi zato što ste kao doktori podkapacirani ali prvo mentalno. Ti si neki intelektualac? Ovaj tvoj mali govor dovoljno govori o tome kakva je vaša podkapaciranost, prvo je intelektualna i mentalna, emocionalna intelektualna podkapaciranost pre svega. Ići ćete svi lepo kod sudije pa ćemo da vidimo ko na šta ima pravo pa i taj Mile i ta Maja Nokti. Ne poseduješ ti naša tela pa da ih sakatiš dok gledaš kako da posle odeš da nekome uzmeš preko veze i 500 eura u privatnoj praksi. More, mnogo ste se osilili. Sram da te bude obraza ko đona! Zlaja Bokun, zapamtite ovo ime i ne idite kod njega ni za živu glavu žene. Žene koje govore on poredi sa ravnozemljašima, ovamo priča šta su problemi kao podkapaciranost i siromašno zdravstvo, rođače zašto nisi pokrenuo nešto da se to reši nego otišao da radiš i privatno? Vidim vi lekari se sve lupate nogama u dupe da rešavate problem prijavljivanja korupcije u zdravstvu evo red u sudu sve lekari prijavili svoje kolege za kršenje lekarske etike i korupciju. AHA! Kako ste pametni. Ostrvili se kao lešinari ali pazi sad, ne na ove korumpirane iako kao znaju ‘da riba smrdi od glave’ nego na žene koje kažu da su ih sekli na živo i ostavljali same u najgorim mukama sa metalnom kofom. Sram da te bude! I ovo je još jedan dokaz da smo na pravom putu čišćenja smrdljive ribe. Nek si se otkrio koga da zaobilazimo pri pružanju zdravstvenih usluga.“

Bonus video: Iz GAK Zemun najavili prisustvo oca na porođaju:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram