Potpiši peticiju: Da porođaj bude kakav treba da bude – stop akušerskom nasilju

stop akušerskom nasilju
Foto: Tatiana Morozova / Alamy / Alamy / Profimedia

Da bi se sprečilo nasilno ponašanje medicinskih radnika u porodilištima u Srbiji, tražimo da država omogući besplatnu pratnju mamama u porođajnoj sali, po uzoru na pozitivne prakse iz regiona i sveta.

Zbog čega je ovo važno?

Mnoge majke u Srbiji najradije bi da zaborave dan kad su se porađale, jer su pre, u toku, ili posle porođaja, od strane medicinskog osoblja doživele najrazličitije oblike nasilja. Od vređanja, ponižavanja i vikanja, sve do zanemarivanja, medicinskih grešaka i raznih drugih vidova nehumanog tretiranja. Ovo je tema o kojoj se u medijima i javnosti ne govori dovoljno- dok većina žena nije ni osvešćena po pitanju svojih prava, niti kako mogu da se zaštite u ovim situacijama. Naprotiv, naučene su da „ćute i trpe“, jer „to je tako“ i „prođe i zaboravi se“. Ali se ne zaboravi. Trauma koju ovo ostavlja na žene, žrtve akušerskog nasilja, često je trajna, i kod mnogih utiče na odluku da ne rađaju više dece. A brojnima drastično narušava mentalno zdravlje i kvalitet života. Vreme je da tome stanemo na put!

Istraživanja su pokazala da prisustvo oca na porođaju, ili neke druge osobe po izboru majke (babica, dula, član porodice…) olakšava sam čin rađanja i smanjuje rizik od komplikacija i potrebu za dodatnim intervencijama tokom porođaja.

Zbog svega ovoga, portal Zadovoljna.rs pokreće peticiju i apeluje na Ministarstvo zdravlja da, sledeći dobre primere iz regiona i sveta, omogući besplatno prisustvo pratnje na porođaju. Stop akušerskom nasilju!

Peticiju možete potpisati na sajtu peticije.kreni-promeni.org.

BONUS VIDEO: Poznate mame u borbi za starateljstvo nad decom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram