Virdžil Ablou – zvezdani dečak mode koji je otišao prerano

Poznati 29. nov 202108:48 > 15:08
Virdžil Ablo
Virdžil Ablo, Foto: ANGELA WEISS / AFP / Profimedia

Virdžil Ablou, osnivač brenda Off-White i umetnički direktor muške mode u Louis Vuittonu, preminuo je juče u 41. godini. Talentovani dizajner se više od dve godine borio protiv agresivnog oblika raka, srčanog angiosarkoma, navodi se u saopštenju objavljenom na njegovom nalogu na društvenim mrežama.

Ablou je rođen 30. septembra blizu Čikaga. On i njegova sestra su odgajani u obližnjem Rokfordu, od strane roditelja koji su imigrirali iz Gane. Ablou je pohađao katoličku srednju školu, a njegova majka je krojačica i uči ga trikovima svog zanata.

Ablou je završio dodiplomske studije građevinarstva na Univerzitetu Viskonsin-Medison. (Godine 2015. vratio se da dizajnira komemorativne majice za univerzitet.) Priča se da je na dan diplomiranja preskočio svoju poslednju pohvalu kako bi se sastao sa tadašnjim menadžerom Kanjea Vesta Džonom Monopolijem. Vest i Ablou počinju zvanično da rade zajedno ubrzo nakon toga, te 2002. godine.

Ablou i Vest postaju stažisti brenda Fendi u Rimu. Generalni direktor Louis Vuitton-a Majkl Burke nedavno je rekao za New York Times: „Bio sam zaista impresioniran time kako su [Ablou i Vest] u studio uneli potpuno novu atmosferu i ometali na najbolji način. Virdžil bi mogao da stvori novu metaforu i novi (modni) rečnik i da opiše nešto što je deo stare škole kao što je Fendi. Od tada pratim njegovu karijeru”.

Od tada njegova karijera lansira u visine. Stritstajl digao iz blata i ostavio ga kao svoj lični pečat. Uz naporan rad uz dizajn bavio i  predavanjem na arhitektonskom fakultetu u Londonu, a bavio se i muzikom, te kao DJ nastupao po brojnim svetskim festivalima.

Brojne poznate zvezde i njegovi lični prijatelji ostali su slomljenog srca i svoju bol podelili na društvenim mrežama. Ali uz sve to imamo priliku da vidimo i brojne sliek iz privazne arhive kojima će zauvek ostati ovekovečeni srećni trenuci iz života ovog poznatog svetskog dizajnera.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @virgilabloh

„Potreseni smo što objavljujemo da je preminuo naš voljeni Virdžil Ablou, žestoko odani otac, muž, sin, brat i prijatelj. Iza njega su ostali voljena supruga Šenon Ablo, deca Lou Ablou i Grej Ablou, njegova sestra Edvina Ablou, roditelji Ni i Junis Ablo i brojni dragi prijatelji i kolege.

Više od dve godine, Virdžil se hrabro borio sa retkim, agresivnim oblikom raka, srčanim angiosarkomom. Odabrao je da izdrži svoju bitku privatno otako je otkrio dijagnozu 2019. godine, podvrgavajući se brojnim teškim terapijama, a sve to dok je bio na čelu nekoliko značajnih institucija koje obuhvataju modu, umetnost i kulturu.

Kroz sve to, njegova radna etika, beskrajna radoznalost i optimizam nikada nisu opali. Virdžila je vodila njegova posvećenost svom zanatu i misiji da otvori vrata drugima i stvori puteve za veću jednakost u umetnosti i dizajnu. Često je govorio: „Sve što radim je za verziju sebe koja ima 17 godina“, duboko verujući u moć umetnosti da inspiriše buduće generacije.

Zahvaljujemo vam svima na ljubavi i podršci i tražimo privatnost dok tugujemo i slavimo Virgilov život.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bella 🦋 (@bellahadid)

„Nedostajaćeš i čuvaćemo uspomenu na tebe V. “Beskrajno..” Leti visoko brate Vaga. Znam da sada paziš na svet. Volim te za ceo život”, deo je poruke manekenke Bele Hadid.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kendall (@kendalljenner)

„Volim te V!!! Nedostajaćeš mi V. Blagoslovena sam što sam bila dirnuta tvojom energijom. Znam da postavljaš najbolje vibracije tamo. Počivaj u miru i moćno lepi Virdžile. Do sledećeg puta”, ovako je svoju poruku zavrđila Kendal Džener.

„Kreativni um koji se rađa jednom u generaciji je takva retkost i nikada neću zaboraviti tvoj uticaj. Volimo te Virdžil”, poručila je Hejli Biber.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gigi Hadid (@gigihadid)

„Srce mi je slomljeno gubitkom mog dragog prijatelja i prijatelja celog sveta, Virdžila Ablou. Bio je 1 od 1”, reči su Điđi Hadid.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Justin Timberlake (@justintimberlake)

„Šta možete reći kada je sila poput @virgilabloh prerano uzeta? Dao si svetu toliko mnogo, za tako malo vremena. I kreirao sa takvim intenzitetom…”, napisao je Džastin Timberlejk.

***

Bonus video: Virdžil Ablou

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram