Venčali su se pre tri decenije, kad je on imao 43, a ona 23. Njegova slava ju je odbijala, ali danas je njihova ljubav jedna od najvećih na Balkanu

"Još uvek se čvrsto držimo za ruke."

Od kada su se 1990. godine upoznali u Subotici, bilo je jasno da su stvoreni jedno za drugo. Venčali su se kada je on imao 43, a ona 23 godine.

Danas su Rade Šerbedžija i Lenka Udovički 32 godine u braku. Na godišnjicu venčanja on je pre par godina supruzi poslao emotivnu poruku.

Foto: B.P./ATAImages

„Večeras je 30. godišnjica Lenkinog i moga venčanja… Venčali smo se u Beogradu 29. 6. 1991. godine… Menjali smo gradove i države. Rodili smo troje dece. Napravili smo spostveni teatar na najlepšem ostrvu na jadranskom moru. Imamo divnu porodicu. Imamo i dovoljno pravih prijatelja. I još se čvrsto držimo za ruke“, objavio je Šerbedžija na Fejsbuku.

On je govorio i o tih zajedničkih 30 godina.

„I još ću 30. S njom nikad nije dosadno. Lenka na moje koncerte ne dolazi jer ima tremu zbog mene, nema tremu kad glumim, ali kad pevam, ima tremu… Hoće se zabuniti, hoće iz ritma ispasti, pa reko, šta ako ispadnem iz ritma, ja pevam, oni me prate“, kazao je Rade, a prenosi Showbuzz.hr.

A Lenka je svojevremeno govorila da, kada su se 1990. godine upoznali, nije je impresionirala popularnost 20 godina starijeg Šerbedžije. Naprotiv, to ju je jako odbijalo, ali na kraju je to odbijanje i privuklo.

rade šerbedžija
Lenka Udovički i Rade Šerbedžija Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Oduvek su mi se sviđali muškarci koji su stariji od mene, koji imaju više životnog iskustva. Sve je išlo vrlo brzo iako nisam očekivala da će se razviti u ljubavnu vezu“, govorila je Udovički.

Rođena Beograđanka, Lenka je svetski poznata pozorišna i operska režiserka i glumica. Umetnička je direktorka pozorišta Ulisis sa Briona i suosnivačica odseka za glumu na Riječkom univerzitetu.

Majka joj je Bolivijka, a otac je učestvovao u francuskom pokretu otpora i Španskom građanskom ratu. Ima četiri sestre, i jednu iz očevog prvog braka.

Nakon završene srednje škole, Lenka je upisala studije pozorišne režije na beogradskoj Akademiji dramske umetnosti. Posle diplome počela je da radi u pozorištima u Beogradu i u ostalim gradovima tadašnje Jugoslavije, iz čega su se izrodile neke domaće vrhunske projekcije.

Karijeru je gradila i u Ujedinjenom Kraljevstvu i u Americi, u Hrvatskoj i u Srbiji.

Kao mala je mnogo putovala u Boliviju, te je navikla da nema konkretan dom. Upravo iz tog razloga joj nije bio problem da putuje sa suprugom Radetom iz vreve tadašnjih političkih zbivanja u Beogradu koja su pretila mirnom životu. Zbog te potrebe da se odsele iz Beograda, s tada još malom ćerkom Ninom, otputovali su u Ljubljanu i tamo pronalazili put ka uspehu, pišu na sajtu poznati.info.

Lenku i Radeta držala je velika i iskrena ljubav. S obzirom na finansijski tešku situaciju, Rade je radio, dok je Lenka brinula za porodicu. U međuvremenu je rodila još jednu ćerkicu – Vanju. Kasnije su se preselili u London, gde su se Radetu pružile nove poslovne prilike. Tamo su upoznali Vanesu Redgrejv, s kojom su jedno vreme živeli, a kasnije osnovali  Moving Theater Company. Lenka je u Londonu rodila i treću ćerku. Nina, Vanja i Milica bile su centar njihovog sveta.

Nakon Londona, porodica se selila u Los Anđeles, Santa Moniku i Vestvud, a svoje neprestano seljenje završavaju na Brionima, gde Lenka i Rade počinju zajedničke poslovne projekte, tj. osnivaju Teatar Ulysses i pokreću studije glume na Akademiji primenjenih umetnosti Riječkog univeziteta.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram