Detalji iz života Milice Đurđić zbog kojih je najveća enigma Srbije

Milica Đurđić Foto: Goran Srdanov, Vesna Lalić/Nova.rs/Milan Maricic/Antonio Ahel/ATAImages/EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Ona je partnerka premijerke bez ijedne političke izjave.

Milica Đurđić, partnerka premijerke Srbije Ane Brnabić, uvek budi veliku pažnju srpske javnosti, gde god se pojavi.

Ona nije toliko često na javnim događajima, nikad se oglašava u vezi sa bilo kakvim političkim pitanjima, pa je i dalje velika enigma. Međutim, kako je već 12 godina u vezi s Brnabić, neizbežno je postala veoma intrigantna javna ličnost domaće političke scene.

Šta znamo o njoj?

Milica Đurđić Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Europrajd šetnja

Pred pripadnicima LGBT+ zajednice u Srbiji je još uvek velika borba ka ravnopravnom položaju u društvu, što su nam pokazali događaji pre i tokom održavanja Europrajda. Dok su Anu Brnabić aktivisti javno kritikovali zbog nedovoljne podrške, Milica je pozdravljena kada se pridružila šetnji 17. septembra, umesto svoje partnerke.

Đurđić se na Europrajdu pojavila u crvenom kaputu, a prošetala je sa liderom LDP Čedomirom Jovanovićem, ali i sa dramaturškinjom Biljanom Srbljanović.

Milica Đurđić Foto: Milan Maricic/ATAImages

Još jedno nedavno pojavljivanje doktorke dogodilo se u Londonu, kada je sa partnerkom Brnabić bila na sahrani kraljice Elizabete II. Objavile su zajedničku fotografiju koja je takođe izazvala veliku pažnju srpske javnosti.

Đurđić je takođe zajedno s premijerkom šetala na Prajdu 2019. godine, kada je nosila upečatljivu majicu sa natpisom „Nikada moderna“.

Milica Đurđić i Ana Brnabić Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Lekarska karijera

Milica Đurđić je doktorka, a mediji pišu kako je Medicinski fakultet završila u roku, sa svim desetkama. Takođe se navodi da je radila u Kliničkom centru Srbije, u Centru za radiologiju i magnetnu rezonancu.

Posao je dobila na regularnom konkursu 2015. godine, sa visokim prosekom i na osnovu znanja, navodi se u medijima. Međutim, sada radi u privatnom sektoru.

Brat premijera Crne Gore Dritana Abazovića, dr Džihan Abazović, potvrdio je u avgustu ove godine da je Đurđić šefica radiologije u njegovoj Opštoj bolnici Biocell Hospital, na Novom Beogradu. Bolnica je svečano otvorena 30. septembra.

Milica Đurđić Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Pojavila se i informacija da će dr Abazović sa Đurđić otvoriti još jednu bolnicu u zgradi BIGZ-a, kao i da im je to sve omogućio predsednik Srbije Aleksandar Vučić – ali je on to demantovao.

“Vlasnika zgrade BIGZ-a, kada saznam ko je, mogu samo da zamolim da ispred postavi bilbord na kome piše da je bolnica Biocell na Novom Beogradu, kako nam pacijenti ne bi zalutali”, rekao je.

Sin Igor i vantelesna oplodnja

U februaru 2019. godine Milica Đurđić je rodila sina Igora. Uprkos tome što je partnerka Ane Brnabić, u očima zakona Đurđić se vodi kao samohrana majka.

Spekuliše se da je dete dobila vantelesnom oplodnjom, što je opet izazvalo kontroverze u javnosti – jer je jedino mogla da zatrudni u inostranstvu.

Žene koje nisu u braku, nisu u vezi ili su lezbejke ne mogu da idu na vantelesnu oplodnju u Srbiji, jer se za ovu proceduru mogu prijaviti samo venčani parovi. Takođe, Brnabić u budućnosti neće moći da ima nikakvu pravnu vezu sa sinom – što znači da neće moći da mu pruži nikakva prava što se tiče imovine, nasleđivanja, zdrastvene zaštite.

Premijerka i njena partnerka su u trenutku rođenja sina mogle da pokrenu ova pitanja u javnosti, ali to nisu učinile one – već drugi LGBT aktivisti.

Milica Đurđić Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Jedini intervju Milice Đurđić

Prvi i jedini intervju doktorka nije dala za srpske medije, već za časopis  L’Officiel Arabia, 2021. godine. Povod je bilo predstavljanje Srbije na Svetskoj izložbi EXPO, koja se održavala u Dubaiju.

Ona je pozirala u zdanju Geozavoda, a nosila je odeću najpriznatijih srpskih dizajnera. Govorila je o modi i Beogradu. Otkrila je da su joj dva omiljena mesta u prestonici Beogradska filharmonija i Hipodrom. Hvalila je prirodu Srbije – Frušku Goru, Staru planinu, Taru, ali i arhitekturu Novog Beograda. Đurđić je otkrila i koje žene je inspirišu.

“Mnogo je žena u srpskoj istoriji, ali i našoj sadašnjosti, kojima se divim i koje me inspirišu, posebno kada stvari postanu teške. Jedna od njih je i Ksenija Atanasijević, prva doktorka u Srbiji, filozofkinja i prva profesorka Univerziteta u Beogradu. Ali i naša umetnica/slikarka Milena Pavlović Barili. Naša naučnica Gordana Vunjak Novaković, biomedicinska inženjerka, i profesorka na Kolumbija Univerzitetu, dobitnica Evropske nagrade za pronalazače 2021, a takođe i jedna od kreativnih ambasadorki Srbije. Hrabra Biljana Srbljanović, naša međunarodno priznata i nagrađivana dramska književnica. Sve su to žene koje su živele u različitim vremenima i pod različitim okolnostima, ali su sve one pomerale granice za sve nas dalje“.

Milica Đurđić i Ana Brnabić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Kada su je pitali koji savet bi dala mladim devojkama, rekla je da smatra da nije kvalifikovana za to.

“Takođe mislim da bi to bilo pretenciozno. Trudila sam se tokom svog života da ostanem verna sebi, ali svaki pojedinac bira svoj put i svaki od tih izbora treba podjednako poštovati, a ne osuđivati”, kazala je Đurđić.

***

BONUS VIDEO: Tamara – srpska hirurškinja u Brazilu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram