Simbolika crvenog kaputa koji je partnerka Ane Brnabić nosila na Evroprajdu

Milica Đurđić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Modni izbori nikada nisu slučajni.

Prva gej premijerka Srbije u istoriji, Ana Brnabić, nije se pojavila na Evroprajd šetnji koja se juče, uprkos svemu, dogodila u Beogradu.

Međutim, Milica Đurđić, partnerka premijerke Srbije Ane Brnabić, pridružila se šetnji. Brnabić nije došla jer se, kako je rekla, „zalagala da svi budu bezbedni“.

Njena partnerka Milica se potrudila da njen dolazak bude primećen, odenuvši jarko crveni kaput i ruž.

Milica Đurđić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ovaj modni odabir je Milici pomogao da se istakne, ali crvena boja takođe ima raznoliku i bogatu simboliku. Crvena ima niz značenja – predstavlja život, zdravlje, snagu, rat, hrabrost, bes, ljubav i verski žar. Zajednička nit je da sve ovo zahteva strast.

U svetlu borbe za jednaka prava LGBTQ manjine u Srbiji i veću toleranciju, crvenom bojom je Milica možda želela da iskaže svoju podršku. Crvena boja zastipljena je i na LGBTQIA zastavi progresa, a u tom smislu označava život.

Uprkos tome što je dolazak premijerkine partnerke pozdravljen od stane aktivista, Brnabić se toku Evroprajd nedelje suočila sa oštrim kritikama.

Za vreme njene konferencije u Domu omladine pre nekoliko dana, aktivisti su razvili zastave LGBT+ zajednice i transparente na kojima piše „Premijerka zabranjuje ljudska prava“, „Prajd je protiv nasilja – zato ga zabranjujete“ i druge.

Podsetimo, nadležne vlasti su u više navrata zabranjivale šetnju, koja se ipak dogodila. Ove godine na Evroprajdu niko od ministara i predstavnika Vlade Srbije nije učestvovao u šetnji, za razliku od prethodnih Parada ponosa koje su bile održavane u Beogradu.

***

BONUS VIDEO: Radmila Petrović o roditeljstvu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram