Supruga Gorana Šušljika je ćerka čuvenog glumca: Bila je u braku sa svetskom zvezdom, odbila Holivud, a onda je srela njega

Goran Šušljik
Goran Šušljik, Foto: Stefan Tomasevic/ATAImages

Glumac je više od dve decenije u skladnom braku sa pijanistkinjom Irinom Dečermić, sa kojom ima dva usvojena sina.

Poznati glumac Goran Šušljik iza sebe ima karijeru dugu tri decenije, a trenutno ga gledamo u ulozi Josipa u trećoj sezoni serije „Tajna vinove loze“.

Glumac je u retkim prilikama pričao o svom porodičnom životu, ali kada napravi presedan, on s velikom ljubavlju i poštovanjem priča o svojoj životnoj saputnici Irini Dečermić, ćerki glumca Stojana Coleta Dečermića i profesorke Ubavke Jovanović.

Ljubavna priča Goran Šušljika i Irine Dečermić je veoma zanimljiva. Sve je počelo po završetku bombardovanja 1999. godine, kada su se upoznali u Crnoj Gori.

„Ubavka je posredno upletena u tu priču. Znala sam za Gorana jer sam se intezivno družila sa Jagošem Markovićem, kada god sam dolazila u Beograd“, istakla je ona i prisetila se da je jednom prilikom pre toga gledala Šušljikovu predstavu s bivšim suprugom, francusko – američkim glumcem Žan-Markom Barom.

Antonio Ahel/ATAImages

Bar je velika svetska zvezda, a upravo je on s Irinom uživao u talentu Gorana Šušljika pre nego što je Irina pala na šarm srpskog glumca.

„I Žan-Mark išao je sa mnom u pozorište i gledali smo ga. Te 2000. godine krenula sam da provedem sa porodicom nedelju dan na moru, u Rosama, gde moja mama voli da letuje. Vrlo mi je važno da jednom godišnje imamo taj morski zajednički trenutak. Došla sam na Rose i Goran je već bio u tom stanu koji smo iznajmljivali jer je u međuvremenu ostao bez sobe, a Rose su bile prebukirane. Pošto se družio sa mojom mamom, imali su razne priče od Kiša do Jugoslovenskog dramskog pozorišta, noćima su sedeli i pričali i ona ga je primila u praznu sobu koja je čekala mene. Tako smo Goran i ja tih nedelju dana, koliko sam imala slobodno, proveli u istoj kući i desila se ljubav. Izgleda da je Ubavka pripremila teren“, rekla je u intervjuu za Elle svojevremeno pijanistkinja.

Zanimljivo je da su ona i Žan – Mark i posle raskida nastavili da neguju prijateljske odnose, čak su sarađivali na predstavi „Krojcerova sonata“, koju je režirao upravo njen sadašnji suprug Goran Šušljik.

Ko je Irina Dečermić?

Antonio Ahel/ATAImages

Irina je multimedijalna umetnica. Muzičke studije započela je sa devet godina u Beogradu u Muzičkoj školi „Josip Slavenski“. Sa petnaest godina se preselila u London gde je nastavila studije na Purcell School of Music za mlade talente.

Kao stipendistkinja, diplomirala je na Guildhall školi za muziku i dramu kao izvođač.

Postdiplomske studije na Kraljevskom muzičkom koledžu završava sa odličnim uspehom. Tokom studija muzike, njeni glavni profesori klavira su Irina Zaritskaja i Pol Berkovic; takođe je imala pijanističko vođstvo od Mareja Perahije i Marije Kurčio.

Irinin debi u Londonu održan je u Vigmor holu (kao laureat Dadlijevog klavirskog takmičenja). Nastavila je da nastupa u velikim koncertnim dvoranama; Atheneo-Madrid, Musikverein-Beč, Teatro Colon-Buenos Aires, Opera Comikue, Auditorium du Louvre, Theatre des Bouffes du Nord-Pariz, Purcell room-London.

Učestvovala je na muzičkim festivalima širom Evrope. Irina je snimila solo dela V.A.Mocarta za klavir, za koja je dobila visoko priznanje kritike. Ubrzo nakon toga, zbog trajne povrede šake, prestala je profesionalno da svira.

Godine 1991. Irina seli se u Pariz gde je počela da komponuje muziku za film i pozorište.

Irina je počela da istražuje pozorište pišući komad zasnovan na delima i životu Roberta Šumana. Predstava pod nazivom „Šuman“ izvedena je u Beogradu u pozorištu „Atelje 212“, kao projekat Belef festivala u kome je igrala i ulogu Klare Šuman. Predstava je dobila visoko priznanje kritike, a takođe je dobro izvedena na francuskom jeziku, u formi recitala, u „Theatre Chatlet“ u Parizu.

Irina je autorka multimedijalne predstave „Ljubav i smrt“ u kojoj glumi.

Bavi se i terapijom zvukom – oblikom vibracione medicine, jednim od najstarijih oblika lečenja koji se koristi širom sveta da probudi, osvesti i tranformiše.

Poznata pijanistkinja mogla je da postane velika glumica, ali je odbila ulogu u filmu „Nepodnošljiva lakoća postojanja“, u kom je posle zaigrala Žilijet Binoš.

„Žan-Markov agent je video u meni nešto što ni sama nisam primećivala. Išla sam na kastinge više njoj da učinim. Bila sam fotogenična, a gluma me nije zanimala. Spremala sam tada diplomski na akademiji. Bio je to jedan veliki film sa Danijelom Dej-Luisom. Verovatno sam se uplašila. Tražili su od mene neku vrstu otvorenosti na koju nisam bila spremna. Na probnom snimanju nisam mogla da skinem ni košulju. Da je bila neka druga uloga vezana za muziku i klavir, verovatno bi se desio i film. Ovo je bilo i suviše radikalno za mene“, izjavila je ona svojevremeno za medije.

Iz prvog braka ima i poznatog kuma, trenutno možda najboljeg evropskog reditelja – Larsa fon Trira.

„Larsa sam upoznala kad je imao samo 27 godina. Žan-Mark je dobio kod njega ulogu nakon filma „Veliko plavetnilo“. Zbližili smo se i proveli neke divne trenutke zajedno. Iznenadila sam se kada je došla vest da ću biti kuma na krštenju njegovih blizanaca. Kao poklon smo mu odneli vrednu staru ikonu i sliku Cileta Marinkovića, kao spoj modernog i tradicionalnog“, otkrila je Irina.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram