Stroga pravila koja je kraljica prekršila, a drugi moraju da ih poštuju

kraljica elizabeta
Foto: Daniel LEAL / AFP / Profimedia

Pogazila sopstvenu reč.

Kraljica Elizabeta ima 96 godina i proslavlja 70 godina od krunisanja. Specifična po mnogo čemu, britanska kraljica ujedno je više puta kršila stroge protokole dvora, što možda za nju ne bismo pomislili u prvi mah.

Prekršila sopstveno pravilo „nikad se ne žali, nikad ne objašnjavaj“

Kraljica je poznata po svom stoicizmu i pravilu „nikad se ne žali, nikad ne objašnjavaj“ koje je uspostavila njena majka. Elizabeta se toga čvrsto držala tokom svoje vladavine i nikada nije dala intervju.

Članovi kraljevske porodice takođe imaju strogu politiku „bez komentara“, a kraljica skoro nikad ne razgovara sa novinarima i ne izražava svoja osećanja o bilo kom događaju. Međutim, očigledno nije mogla da ne prekrši to pravilo 2020. godine kada se pozabavila raspredanjem javnosti o Hariju i Megan.

„Hari, Megan i Arči će uvek biti veoma voljeni članovi moje porodice. Prepoznajem izazove koje su iskusili kao rezultat intenzivnog nadzora u poslednje dve godine i podržavam njihovu želju za nezavisnijim životom“, navodi se u njenom saopštenju.

Zagrlila bivšu prvu damu SAD Mišel Obamu

Prvo pravilo kraljevskog protokola je da nikada nema fizičkog kontakta sa članom kraljevske porodice. Svima onima koji treba da se susretnu s kraljicom savetuje se da se jednostavno naklone ili pognu glavu. Međutim, kada je Mišel Obama upoznala kraljicu 2009. godine ona ju je zagrlila, a kraljica je uzvratila i stavila ruku na Obamina leđa.

Obama je potom tvrdila da je kraljici bilo drago zbog ovog „nestašluka“.

Dozvolila Vilijamu i Kejt da pozovu koga hoće na venčanje

Priča kaže da je pred Vilijama uoči venčanja bila stavljena lista gostiju sa stotinama vrlo uticajnih ljudi koji su u važnim odnosima sa kraljevskom porodicom. Međutim, baka je Vilijamu tada navodno rekla da pocepa spisak i da krene ispočetka tako što će prvo pozvati svoje prijatelje.

Bila na sahrani

Poznato je pravilo da kraljica ne prisustvuje sahranama, i to da svojim prisustvom ne bi skrenula pažnju sa pokojnika i ceremonije sahranjivanja. Međutim, izuzetak je bila sahrana kraljičine nekadašnje domaćice Anet Vilkin, koja je preminula u maju 2019. Iako Bakingemska palata nikada nije komentarisala tvrdnje, govorilo se da će ona biti prisutna.

Dozvolila Megan da prenoći pre braka s Harijem

Princ Hari je zaprosio Megan Markl u novembru 2017. Sledećeg meseca Markl se pridružila kraljevskoj porodici na kraljičinom imanju za Božić. Kraljica je navodno prekršila još jednom pravilo i, osim što je dozvolila da Megan prespava s porodicom pre braka s Harijem, pozvala je kod njih i njenu majku, još jednu osobu koja tada nije bila iz kraljevske porodice.

Svakog Božića pije piće sa kraljevskim kuvarom

Trpezarija Sandringham House je strogo zabranjena za osobe koje nisu iz kraljevske porodice. Međutim, kraljica pravi izuzetak za Božić i poziva kraljevskog kuvara da popije piće sa porodicom.

Neposredno pre božićnog nazdravljanja, stariji dežurni kuvar odlazi u trpezariju i seče ćuretinu, a onda kraljica daje kuvaru čašu viskija i oni nazdravljaju. To je jedini put kada kuvar ode u trpezariju i popije čašu viskija sa kraljevskom porodicom. To je ujedno jedna od omiljenih tradicija kuvara.

Za kraj, tu je jedna zanimljivost o kraljici koju možda niste znali – ona je jedina osoba u Britaniji koja može da vozi kola bez dozvole jer joj – ne treba.

BONUS VIDEO: MONIKA BELUČI

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram