Srpski vladar koji je zaveo majku Vinstona Čerčila

kralj milan obrenović
Foto: Profimedia, Wikipedia

Kralj koji je i svog sina pravio ljubomornim.

Uprkos brojnim političkim dešavanjima i istorijskim događajima koji su obeležili njegovu vladavinu, kralj Milan Obrenović ostao je zapamćen po burnim ljubavnim avanturama, zavođenju majke čuvenog Vinstona Čerčila, aferama, boemskom životu i sklonosti porocima. Ukratko, ostao je poznat po biografiji koje se ni osnivač Plejboya Hju Hefner ne bi postideo.

Milan Obrenović postao je vladar Srbije sa samo 14 godina, nakon što je knez Mihailo Obrenović ubijen u Košutnjaku. Za vreme njegove vlasti Srbija je postala kraljevina, počelo je stvaranje političkih partija u zemlji, dogodila se Timočka buna nakon što je razoružao narod, izbegao je bar dva atentata, a umalo je i Srbiju prodao Austriji.

Kad kralj ljubi

Kaže se da je moć najveći afrodizijak. Kralju Milanu moći svakako nije nedostajalo, a ako se na to dodaju govornički dar i slatkorečivost, njegov uspeh kod žena ne bi trebalo da nas čudi.

Prema nepotvrđenim šuškanjima, kralj Milan je svoje prvo ljubavno iskustvo stekao sa jednom neimenovanom iskusnom gospođom, decembra 1872. Naime, u to vreme bio je običaj da sinove uglednih ljudi upoznaju sa damama koje bi ih podučile o intimnim stvarima i za to dobile naknadu. Nakon toga namesnici i porodica su uredili i da se vidi sa izvesnom pukovnicom B, što je bilo dovoljno za početak burnog ljubavnog života mladog vladara.

Istina ili ne, sigurno je to da je kralj Milan bio miljenik žena i da ih je često menjao.

Za oko mu je prva zapala Leposava Novaković, lepotica crnih očiju koja je, u najboljim godinama postala udovica. Tada još knez, Milan je Leposavu upoznao na dvorskom balu kada se ljubavni plamen razgoreo i ta strast je buktala narednih šest meseci – od jeseni 1874. do proleća naredne godine.

Ondašnji hroničari pisali su da je ljubav bila velika, iskrena i uzajamna. Knez je Leposavi čak nudio i brak, ali je mlada udovica znala da tako nešto nije moguće, budući da ministri nikada ne bi dopustili takav čin.

Inače, Leposava je bila prozvana madam Pompadur, po francuskoj kurtizani i ljubavnici Luja XV koja je imala velikog uticaja na vladara i njegove odluke o vojnim i političkim pitanjima. Naime, Leposava je sačuvala veliki broj ljubavnih pisama kneza Milana kojima je, nakon prekida veze, dugo ucenjivala srpsku vladu, preteći da će ih prodati jednoj stranoj državi. Zahvaljujući takvom potezu, od države je dobijala pozamašnu nadoknadu, piše 011info.com.

Kraljičine muke

Nedugo nakon prekida ove ljubavne priče, knez Milan je upoznao knjeginju Nataliju i oženio se njom. Njoj je izuzetno smetalo što je, svaki put kada bi napuštala dvor i išla put Topčidera, prolazila pored Leposavine kuće, dok je ova prkosno bacala oštre poglede sa prozora.

Priča kaže da se to dešavalo jer je Milan i dalje održavao kontakt sa Leposavom. Navodno, knez je umalo uhapsio i svog voljenog i bliskog brata od tetke Aleksandra Konstatninovića kada je čuo da posećuje Leposavu.

Natalija zbog svega zatražila da knez preseli Leposavu na neko drugo mesto, podalje od puta kojem ona prolazi. Tako je i bilo, a Leposava je potom otišla u prošlost.

Zanimljivo je da je ondašnji austrougarski konuzul u Beogradu Benjamin Kalaj navodno došao do saznanja kako je knez Milan, baš u to vreme, imao i kratku vezu sa Simkom Germani, vanbračnom ćerkom svoje tetke Anke Konstantinović, tj. sestrom pomenutog Aleksandra. Konzul je 27. oktobra 1874. napisao da je Simka „možda već i kneževa ljubavnica“, a mesec dana kasnije navodi: „Kažu da je dosadila Simka koja mu je bila dragana i sad hoće da se upusti sa Kaljevićkom, a Simku hoće da uda za Piroćanca“.

Ono što se zna jeste da je Simka napustila Beograd i preselila se u Rumuniju, odakle se nikada više nije vraćala, kako se pretpostavlja, zbog pritiska porodice.

Kremansko proročanstvo

Knez Milan i knjeginja Natalija u brak su stupili iz ljubavi i imali sina Aleksandra, ali situacija među njima nikako niej bila spokojna.

Tadašnji ministar policije Đorđe Genčić knjeginju Nataliju opisao je kao lepu, ali hladnu i samoljubivu ženu koja je, želeći da očuva telesnu svežinu, odbila da mužu rodi još jedno dete i čak izbegavala bračne obaveze.

Njihov razvod objašnjava se političkim neslaganjem. Naime, Natalija je bila rusofil, a Milan austrofil. Međutim, veruje se da su kraju braka doprinela i neverstva kralja Milana. Jedno od njih bilo je i sa Miošonom Katardži, ćerkom svoje tetke. Ona je živela na dvoru, pa je Natalija, navodno, svakoga dana morala da gleda kralja sa svojom ljubavnicom.

Da stvari budu još gore, kralj je navodno bio i sa Elenom Katardži, Miošoninom majkom, koja je bila udata za rumunskog poslanika u Beogradu. Kada je rumunski kralj Karol čuo za tu aferu, naredio je hitno povlačenje svog poslanika.

Fatalna Artemiza

Kralj je ubrzo upoznao novu draganu. Artemiza Hristić je bila carigradska Grkinja, ćerka bogatog trgovca građevinskim drvetom, udata za diplomatu i kneževog sekretara Milana F. Hristića. U braku sa Milanom Hristićem Artemiza je već imala troje dece kada se kralj Milan umešao u taj brak i razorio ga

O toj vezi, zbog koje je kraljica Natalija pucala od muke, a ceo Beograd ga osuđivao, pisao je Milan Jovanović Stojimirović: „Mada je kraljica Natalija bila umnogome i sama kriva što je kralj Milan izvan kuće morao tražiti one intimnosti koje mu je ona uskraćivala, ceo Beograd je bio na kraljičinoj strani, a protiv Artemize, koju je naš svet, kada se povukla i otišla natrag u Carigrad, maltene ispratio lupanjem u kante“, prenosi Nacionalna geografija.

Artemiza je stanovala u Knez Mihailovoj ulici, a kralj Milan se svakodnevno dovozio k njoj u zatvorenom dvorskom fijakeru sa državnim grbom i livrejisanim kočijašem i lakejom na boku, pa bi ostavio ta kola da ga tu čekaju. Nije se znalo ko je bio bestidniji, on ili ona, jer je Artemiza umela i da prkosi… Izneveren na svom porodičnom ognjištu i obrukan, Milan F. Hristić se povukao iz Srbije i kasnije oženio jednom poljskom aristokratkinjom, pa je i umro kod nje u jednom zamku kod Krakova…

Sa Artemizom kralj Milan je imao vanbračnog, nepriznatog sina Đorđa. Inače, nakon napuštanja prestola, Milan će sa Artemizom i Đorđem živeti jedno vreme u Parizu, a nakon brojnih peripetija, Artemiza će dobiti apanažu i nastaviti da živi na Bosforu.

Po razvodu, Milan je čak učinio i da Natalija bude proterana iz Srbije. Ali stvari nisu protekle glatko, budući da se narod okupio na Terazijama u znak protesta.

Kako bi smirio pučanstvo, Milan je, uz pomoć svog prijatelja i političara Čedomilja Mijatovića, pribegao lukavstvu.

Hitno su angažovali novinara Peru Todorovića koji je dobio zadatak da smisli proročanstvo poteklo iz naroda. Prema njemu, razvod u dinastiji je bio predskazan, a krivac je bila kraljica koja je Rusima odavala državne i dvorske tajne.

Tako je nastalo kremansko proročanstvo, narod je umiren, a kralj Milan je mogao da nastavi po svom.

Zavodio je žene političkih protivnika, rasipao novac po kockarnicama i svom sinu Aleksandru rekao da je bio intiman sa njegovom izabranicom Dragom Mašin, dovodeći ga do ludila.

U martu 1889. godine Milan objavljuje svoju abdikaciju. Ali iako se povukao sa prestola to nije bio kraj njegovih ljubavnih afera. Naprotiv.

Misterija porekla Vinstona Čerčila

Po napuštanju srpskog prestola kralj Milan Obrenović odlazi iz zemlje. U tom trenutku svi veliki gradovi Evrope bruje o njegovim strasnim ljubavnim avanturama sa uglednim i onim manje uglednim damama. Ipak, grof od Takova, kako je Milan voleo da ga nazivaju po silasku sa trona, nije se zaustavljao. Često je navraćao u Srbiju, uglavnom kako bi raspalio političke vatre i sretao nove žene.

Njegovi skandali bili su sve jači, tako da mu je njegov sin i naslednik kralj Aleksandar čak zapretio smrću ukoliko se pojavi na granici države.

Milan zato odlučuje da je vreme za pohod u Veliku Britaniju.

To je značilo novu epohu za srpskog Kazanovu. On tada upoznaje Dženi Džerom, Amerikanku poznatu po tome što je imala 200 ljubavnika i bila majka čuvenog britanskog premijera Vinstona Čerčila.

U svojim memoarima „Sećanja“ iz 1908. godine lejdi Randolf Čerčil, kako je Dženi insistirala da je zovu, o Milanu Obrenoviću piše:

„On je jedno od najnecivilizovanijih bića koje sam ikada srela… Manjak manira nadoknađuje prirodnom nadarenošću i blistavom inteligencijom… Ipak nije zaslužio da vlada ijednom zemljom, pa čak ni poluvarvarskom Srbijom.“

Ledi Čerčil navodi da je sa Milanom Obrenovićem ipak izašla u više navrata. Naročito je bila impresionirana večerom u posebnom separeu pomodnog londonskog kluba „Amfitrion“ koji su, po nalogu Obrenovića, u njenu čast bili prekriveni orhidejama.

„Iako na meniju nisu bili jezici slavuja i mozgovi pauna, nisam sumnjala da je račun bio ekstravagantan, ali Milan apsolutno nije imao osećaj za vrednost novca“, navodi ledi u knjizi.

Druženje Milana i Dženi bilo je inspiracija za kasnija nagađanja o tome da je Vinston Čerčil zapravo Srbin, to jest, njihov nevenčani sin. Ipak, zvanična potvrda ovakvih govorkanja nikada nije postojala. Međutim, činjenica je da je Vinston nakon smrti majke zabranio dalje štampanje njenih „Sećanja“.

BONUS VIDEO: Poznate lepotice i zveri

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram