Ko je bila prva atentatorka u Srbiji, žena koja je pokušala da ubije kralja

Njena priča 27. apr 202312:58
kralj
Foto: Wikipedia

Duga je istorija uspelih i neuspelih ubistava srpskih vladara, a u tom spisku negde se zaturila Jelena Ilka Marković, prva žena u Srbiji koja se "drznula da puca na kralja“.

Šira javnost malo zna o ovoj Beograđanki, koja će biti tema aprilske tribine „Beograd za polenike“.

Ilka Marković je pokušala da ubije kralja Milana 1882. godine, hicem iz pištolja u Sabornoj crkvi.

Ilka je bila supruga Jevrema Markovića, opozicionog poslanika i uspešnog vojnog komandanta. Pripadala je intelektualnom krugu građanske klase, krugu prvih srpskih socijalista koji su se borili protiv apsolutizma kralja Milana za preobražaj srpskog društva u narodnu državu, piše N1info.rs.

Atentat na kralja Milana bila je osveta za ubijenog muža, pukovnika Jevrema Markovića (brata Svetozara Markovića), streljanog zbog topolske bune. Ilka je osvetu muža kuvala pune četiri godine.

Osuđena je 12. aprila 1883. na smrt streljanjem, potom pomilovana, ali je uskoro nađena zadavljena u požarevačkom zatvoru.

Zbog atentata je uhapšena i Ilkina rođaka Lena Knićanka, najlepša žena tadašnjeg Beograda, koja je takođe nađena obešena u zatvoru 28. marta 1883, i to u jezivim ćelijama Rimskog bunara.

Oba ubistva dogodila su se pod sumnjivim okolnostima: vojnik na straži kod Lene Knićanke, takođe je ubijen. U oba slučaja po jedan lekar iz komisije za uviđaj izdvojio je svoje mišljenje da se ne radi o samoubistvu.

Kralj Milan i Milutin Garašanin su se 1981. optuživali u štampi kao naredbodavci ubistva. Kralj je atentat pokušao da iskoristi protiv radikala, ali isleđivanje nije dokazalo njihovo učešće.

Život Jelene Ilke Marković biće tema tribine „Beograd za početnike“ na kojoj će govoriti pisac i novinar Dragoljub Stojković.

BONUS VIDEO: Nina je jedna od retkih automehaničarki u Srbiji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram