Seks boginja Greta Garbo živela je vek ispred svog vremena

Poznati 18. jan 202207:52 > 08:40
Foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Prošlo je više od 30 godina od smrti Grete Garbo, glumice koja je napustila svoju holivudsku karijeru na vrhuncu, kako bi otišla da živi daleko od svetla reflektora. Ipak, njen život i dalje fascinira, posebno u doba kada se seksualnost i rod iznova preispituju. Ljubavne veze glumice pokazuju da je živela miljama ispred svog vremena.

Mrzela je fanove i fotografe, često pokrivajući svoje neobično, prelepo lice.

Garbo je definisala jedna rečenica koju je izgovorila na ekranu: „Samo želim da budem sama“.

Mnogi su sumnjali da je razlog njene isključive privatnosti nekonvencionalan seksualni život.

Njeni ljubavnici nisu bili samo vodeći muškarci Holivuda kao što su Džon Gilbert i Orson Vels, već i vodeće žene, navodno uključujući Talulu Bankhed i Luiz Bruks. Čak je i gej fotograf iz britanskog društva, Sesil Biton, postao njen ljubavnik.

Najozloglašenija holivudska zavodnica, dramaturškinja Mercedes de Akosta – nazvana „grofica Drakula“ zbog svoje tvrdnje da može preoteti bilo koju ženu od svakog muškarca – postala je „seksualna robinja“ Grete Garbo.

Foto: FilmStills.net / Film Stills / Profimedia

Dečak Hari

U novoj biografiji zvezde starog Holivuda, tvrdi se da je imala „prirodnu sklonost ka samoći“, koja je bila pogoršana intenzivnom pažnjom koja je došla sa slavom.

Mnogo pre nego što su ideje o seksualnoj fluidnosti i rodnom spektru postale moderne, Garbo je uvek uživala u preoblačenju.

Kao dete, pozajmljivala je odeću svog brata Svena, a kasnije kao glumica nije se šminkala van ekrana i nastavila je da preferira mušku garderobu – široke džempere i pantalone. Oblačila bi se kao Hamlet na fensi zabavama.

Takođe nikada nije izgubila svoju naviku iz detinjstva da sebe naziva muškarcem, potpisujući svoja pisma s nadmikom „Hari“ ili „Hari dečak“.

Rođena kao Greta Lovisa Gustafson u Stokholmu 1905. godine. Imala je 14 godina kada je njen otac umro, pa je napustila školu da bi izdržavala porodicu. Posao manekenke u reklamama za lokalnu robnu kuću pružio joj je prozor u glumu, njenu ambiciju iz detinjstva.

U Holivud je stigla s 22 godine. Njena ogromna popularnost proizašla je iz njene zapanjujuće seksualne privlačnosti.

„Nikada nisam igrao sa ženom koja ima takvu sposobnost da izazove erotski impuls“, rekao je glumac, ali ne i ljubavnik, Melvin Daglas, koji je s njom snimio tri filma.

Bekstvo sa venčanja

Poput mnogih muškaraca i žena koji su se zaljubili u Garbo, Džon Gilbert, u to vreme nazvan „veliki ljubavnik“, bio je pokoran pred njom.

Bila je to najveća holivudska romansa tog vremena. Par je navodno organizovao jednostavnu ceremoniju venčanja van grada, ali je Garbo pobegla i kroz prozor toaleta za žene, kad su se zaustavili na pumpi. Drugom prilikom, navodno, jednostavno nije došla na dvostruko venčanje sa rediteljem Kingom Vidorom i glumicom Eleanor Boardman.

Na kraju, Garbo se umorila od Gilberta. U vreme kada je umro od alkoholizma, deceniju nakon što su se upoznali, ona je tvrdila da nije mogla ni da se seti zašto se uopšte zaljubila u njega.

„Pa, pretpostavljam da je bio lep“, zaključila je.

Sve Gretine afere

Garbo je upoznala romanopisca Eriha Mariju Remarka, autora knjige Sve tiho na zapadnom frontu, na novogodišnjoj zabavi 1941. godine. Iako je bio oženjen, Remark je bio filander i kasnije je raskošno pisao o svojoj prvoj noći sa Garbo: „

„Ušla je u spavaću sobu, iza nje je svetlo svlačionice nežno cvetalo preko njenih ramena, očaravajući njen obris“.

Magija je ubrzo nestala i kasnije je rekao svojoj supruzi, glumici Polet Godard, da je Garbo „loša u krevetu“.

Orson Vels je imao kratku aferu sa Garbo, ali ju je prekinuo nakon što je video kako odbija da da autogram uniformisanom veteranu Drugog svetskog rata na štakama.

Još jedan veteran – glumac Gilbert Roland – imao je više sreće, otkrivši kako je Garbo spavala s njim da proslavi njegovu regrutaciju, a zatim mu je dala par svojih gaćica kao suvenir. Kada se nekoliko meseci kasnije vratio kući sa odsustva, ona je odbila da prima njegove pozive.

Najveća ljubav

Dve najbliže žene u njenom životu bile su rivalke za njenu ljubav. Prva je bila Salka Virtel, seksualno oslobođena austrijska glumica i spisateljica koja je bila 15 godina starija.

Druga je bila Mercedes de Akosta, koja je tvrdila da je imala oko 50 ljubavnica, uključujući Marlen Ditrih i Isidoru Dankan.

De Akosta je bio ta koji je Garbo upoznala sa nošenjem pantalona, ženskom modnom izjavom koja se u to vreme smatrala šokantnom ,čak i u Holivudu.

Par bi se povukao na ostrvo na jezeru u planinama Sijera Nevade, gde bi Garbo plivala gola i pozirao u toplesu za De Akostinu kameru.

Ženska veza je trajala tri decenije, iako se Garbo, nakon početne zaljubljenosti, ohladila prema de Akosti i smetala joj je njena „ljubomora i patnja“.

Foto: Metro-Goldwyn-Mayer / AFP / Profimedia

Voljena samoća

Između 1926. i 1941. Garbo je glumila u skoro 30 filmova, ali je nakon rata završila s filmovima. Nikada se zvanično nije penzionisala, ali se preselila u Njujork 1953. gde su je opisivali kao ‘isposnicu’. Umrla je u 84. godini 1990. godine.

Sem Grin, njen bliski prijatelj u kasnijem životu, sećao se da je jednom šetao Parizom sa Garbo, koja je tada bila u kasnim šezdesetim, kada su otišli u seks šop.

„Rekla je da nikada nije bila ni u jednom i da je radoznala. Bilo je krcataonapaljenim muškarcima, ali ona je ušla i dugo je gledala okolo. Onda, napolju, rekla je: ‘Ah, ona stvar sa seksom. Drago mi je što je deo mog života završen'“.

Seks boginja, koja je oduvek želela da bude sama, konačno je ostvarila svoju želju.

***

Bonus video: Svetske zvezde u Pirelijevom kalendaru kroz objektiv Brajana Adamsa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram