Opsesivan brak Merilin Monro o kom se i danas priča

Marilyn Monroe, Joe DiMaggio, Merlin Monro, Džo Dimađio
Foto: - / Everett / Profimedia

Merlin Monro i Džo Dimađo i danas se ističi kao primer ostvarenog američkog sna. Holivudska glumica i jedan od najboljih igrača bejzbola u istoriji tog sporta imali su vrlo skromne početke, ali zahvaljujući svojem taleknu ostvarili su veliku slavu i uspeh. O njihovom braku, sklopljenom 14. januara 1954. godine, i dalje se raspravlja.

Džo Dimađo u prvoj polovini 20. veka oborio je brojne rekorde igrajući za Njujork Jenkis, a mediji su ga tretirali kao sportsko božanstvo. Kad je u decembru 1951. godine objavio da odlazi u penziju, obožavaoci bejzbola su bili neutešni. On je ipak odlučio da ispuni svoju veliku želju, da upozna mladu glumicu u usponu Merlin Monro, o kojoj nije mogao da prestane da razmišlja.

Merlin je bila uspešni fotomodel, imala je manje uloge u filmovima i pokušavala je da se probije u glumačkom svetu. Kad joj je poznanik rekao da je Džo Dimađo želi upoznati, bila je vrlo skeptična, ali je na kraju pristala na susret.

„Očekivala sam upadljivog sportistu iz Njujorka, a umesto toga upoznala rezervisanog tipa koji mi se nije nabacivao na prvom sastanku“, napisala je glumica u svojoj autobiografiji „Moja priča“.

„Ponašao se prema meni kao da sam nešto posebno“, dodala je.

Džo je odlučio da joj se udvara poput pravog džentlmena, iako je hemija između njih od početka bila eksplozivna.

„Kada smo se našli u spavaćoj sobi, bilo je to poput borbe bogova – iznad nas su se nadvili grmljavinski oblaci i sevale su munje“, priznao je sportista u knjizi „Dinner With DiMaggio: Memmories of an American Hero“ autora Roka Positana.

Merilin Monro
Foto: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

Započeli su vezu na daljiu jer su živeli na različitim stranama SAD – ona u Kaliforniji, a on u Njujorku. Vrlo brzo su počeli da razgovaraju o braku jer su shvatili da ne žele da budu predugo udaljeni jedno od drugog. Uz to su želeli i da se skrase.

Na veliko iznenađenje medija, spojili su lepo i korisno te su sudbodnosno da izgovorili u San Francisku 16. januara 1954. godine na putu prema Japanu, gde je Džo imao poslovne obaveze. Crkveno venčanje nije dolazilo u obzir jer su oboje imali jedan brak iza sebe – on sa glumicom Doroti Arnold, sa kojom je imao sina Jozefa, a ona sa komšijom iz detinjstva Džejmsom Dogertijem.

Marilyn Monroe, Merlin Monro
Foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Njihov brak od samih početaka bio je vrlo izazovan. Tokom medenog meseca u Japanu, Merlin je zamoljena da otputuje i nastupi u Koreji za američke vojnike koji su tamo bili stacionirani. To je i učinila.

Kako je rasla popularnost Merlin Monro i njen status „seks-simbola“ tako je i Džo početo da pokazuje sve veće znakove ljubomore. Podstaknut pićem, počeo je da se meša i u odluke o filmovima u kojima će njegova supruga glumiti. Šta je bila kap koja je prelila čašu? Snimanje danas legendarne scene u filmu „Sedam godina vernosti“ na raskrsnici avenije Leksington i 52. ulice u Njujorku, piše Zadovoljna.hr.

Studio „20th Century Fox“ dojavio je medijima da 15. septembra 1954. godine dođu na pomenutu lokaciju kako bi uživo videli podizanje njene haljine iznad rešetki podzemne železnice i razotkrivanje njenih nogu i bokova. Iako je scena ušla u anale američke kinematografije i otvorila glumici brojna vrata, Džo je bio besan.

Par se posvađao te večeri, a nekoliko nedelja kasnije Merlin je zatražila razvod jer je Džo bio „mentalno okrutan“.

Merilin Monro
Foto: LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia

Izvinio se za svoju okrutnost i krenuo na lečenje od alkoholizma i počeo je da posećuje psihijatra. Ipak, par se sve jedno razveo. Nakon njenog brata sa Arturom Milerom, ali i navodne afere sa predsednikom Kenedijem, Dimađo ju je ponovo pitao da se uda za njega.

Vratio se u njen život kako bi joj ponudio trunku stabilnosti. Želeo je da je skloni od „lošeg društva“ i još gorih navika. Merlin je, naime, patila od depresije, bila je na psihijatrijskom lečenju i uzimala je droge, koje su je na kraju koštale života.

Predozirala se barbituratima i pronađena je u krevetu bez svesti 5. avgusta 1962. godine. Upravo je Džo bio taj koji je organizovao njenu sahranu, ali i dostavu šest ruža na njen grob tri puta nedeljno u razdoblju od čak 20 godina.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram