Afera Bila Gejtsa otkrila njegovo mračno lice

Bil Gejts
Foto: EPA/BERND VON JUTRCZENKA

Osnivač Majkrosofta Bil Gejts imao je seksualnu vezu sa jednom od zaposlenih žena u kompaniji tokom 2000. godine i podneo je ostavku dok je odbor istraživao tu aferu.

Afera je izašla na videlo nakon što je zaposlena u Majkrosoftu tokom 2019. godine napisala pismo odboru sa detaljima o vezi – i navodno je zatražila da pismo pročita Gejstsova sada već biviša supruga Melinda (56).

Čudno vreme za otkaz

Gejts (65) iznenada je napustio odbor u martu 2020. dok je istraga još bila u toku.

Portparol Majkrosofta rekao je za Wall Street Journal:

„Majkrosoft je dobio primedbu, u drugoj polovini 2019. godine, da je Bil Gejts 2000. godine pokušao da uspostavi intimne odnose sa zaposlenom u kompaniji. Odbor je razmotrio primedbu, uz pomoć spoljne advokatske kancelarije rešio da sprovede temeljnu istragu. Tokom istrage, Majkrosfot je pružao obimnu podršku zaposlenoj koja je podnela žalbu“.

Portparol Gejtsa saopštio je da njegova odluka da napusti odbor nema nikakve veze sa tom aferom.

„To je bila je afera pre skoro 20 godina koja se završila prijateljski.“

Bil i Melinda Gejts
Foto: EPA-EFE/ANDREW GOMBERT

Često flertovao sa koleginicama

New York Times piše kako je Gejts pozvao na dejt dve žene koje su radile u Majkrosoftu i njegovoj fondaciji dok je još bio u braku sa Melindom. Gejts je navodno 2006. godine pitao službenicu Majkrosofta da izađu, nakon što ju je gledao kako drži prezentaciju.

„Ako vam je ovo neprijatno, pretvarajte se da se nikada nije dogodilo“, napisao joj je u mejlu, navodi Times.

Žena je poslušala njegov savet i među njima nije bilo ničega. Nekoliko godina kasnije, Gejts se takođe udvarao zaposlenoj u Fondaciji Bill and Melinda Gates. Bili su u Njujorku na radnom putovanju, kada joj je rekao:

„Želim da te vidim. Hoćeš li na večeru sa mnom?“

Ona je takođe sve shvatila kao šalu.

Bil Gejts
Foto: EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER

Sumnjivi prijatelji

Melinda je bila uznemirena zbog načina na koji se postupalo sa navodima o seksualnom uznemiravanju protiv Majkla Larsona, jednog od Gejstovih ključnih saradnika i menadžera njegovog ličnog bogatstva.

Tokom 2017. godine žena je pisala Bilu i Melindi da je Larson maltretirao žensko osoblje u biciklističkoj radnji koja je bila u vlasništvu kompanije bivšeg bračnog para. Žena koja se žalila na Larsona je postigla nagodbu 2018. godine, potpisivanjem sporazuma o neotkrivanju podataka i primanjem isplate.

Međutim, Melinda nije bila zadovoljna ishodom i naredila je nezavisnu istragu. Prema New York Times-u, Larson je bio na odmoru tokom istrage, ali je vraćen na posao i još uvek vodi Cascade Investments.

Takođe, The Daily Beast piše da je Gejts tražio bračne savete od osuđenog pedofila Džefrija Epstajna tokom više sastanaka u kući na Menhetnu, između 2011. i 2014. godine.

Gejts je navodno predložio Epstajnu da se uključi u filantropsku organizaciju i da „rehabilituje svoj imidž“ nakon presude iz 2008. godine zbog podvođenja maloletnica za prostituciju, prema rečima osobe koja je navodno prisustvovala sastancima.