Luda priča o „perverznoj vojvotkinji“ koju je muž uništio

Foto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

Najnovija BBC drama, "Britanski skandal", počela je sa emitovanjem i već je izazvala burne reakcije. Gledaoci su zapanjeni glamuroznom i dramatičnom pričom o vojvotkinji koja je šokirala britansko društvo. Priča se vrti oko vojvode i vojvotkinje od Argila i njihove burne veze, koja se završila razvodom.

Skandalozni razvod vojvode i vojvotkinje od Argila bio je jedan od najturbulentnijih sudskih slučajeva 20. veka, ispunjen falsifikatima, podmićivanjem, krađama i eksplicitnim fotografijama.

Nakon što ju je muž Ijan Daglas Kembel, 11. vojvoda od Argila, označio kao nimfomanku, ugled Margaret, harizmatične i prelepe vojvotkinje, bio je zauvek uništen. Sada je to prikazano u BBC seriji, u kojoj Margaret tumači Kler Foj, a njenog supruga Pol Betani.

Vojvoda je ukrao njenu eksplicitnu sliku na polaroidu i iskoristio je da razotkrije njeno neverstvo – učinio ju je jednom od prvih žrtava osvetničke pornografije, prema njenom biografu.

Na slici je navodno prikazana Margaret koja nosi samo ogrlicu od bisera dok oralno zadovoljava neidentifikovanog muškarca. Nikada nije otkrila identitet svog partnera, koji se na fotografiji vidi od vrata nadole, a on je postao poznat kao ‘Čovek bez glave’ – dok je ona zauvek označena kao ‘perverzna vojvotkinja’.

Do danas, njegov identitet je ostao nepoznat, ali se tokom godina spekulisalo da je taj čovek bio Džo Tomas, koji je radio na njujorškoj berzi. Sa njim je Margaret bila u romansi pre nego što je upoznala i udala se za vojvodu.

Druge glasine su tvrdile da je na fotografiji glumac Daglas Ferbanks mlađi, bivši nacista Sigismund fon Braun, kao i Dankan Sendis, ministar odbrane i zet Vinstona Čerčila.

Ko je bila „perverzna vojvotkinja“?

Margaret je bila jedino dete milionera Džordža i Helen Vigam, a detinjstvo je provela između Njujorka, Londona i Askota.

Nije imala lako detinjstvo. Margaret je sa šest godina odvedena kod psihijatra, koji joj je dijagnostikovao nedostatak smisla za humor. Takođe je razvila mucanje, zbog čega ju je bezuspešno lečio Lajonel Log, logoped kralja Džordža VI.

Nevinost je izgubila s glumcem Dejvidom Nivenom kada je imala 15 godina. Zatrudnela je i imala tajni abortus, koji su joj dogovorili roditelji.

Postala je popularna u aristokratskim krugovima i do 20. godine imala je četiri propale veridbe.

Foto: Mary Evans Picture Librar / Profimedia

Na kraju se udala za Čarlsa Svinija, irsko-američkog brokera i amaterskog golfera, čija su milioni dolazili od vađenja uglja i nafte. Par je ostao u braku 15 godina, tokom kojih je Margaret pretrpela osam pobačaja, pre nego što je dobila ćerku Frensis i sina Brajana.

Ali njihova veza je pukla, a Margaret je izjavila da je Čarls samo hteo da mu bude „lepa lutka bez mozga“. On je, međutim, tvrdio da se ona potpuno promenila nakon što je 1943. pala u šaht u ulici Bond – nesreću koju je njen sledeći muž takođe koristio da tvrdi kako je pretrpela oštećenje mozga  – da bi mogao da se razvede od nje na osnovu ludila.

„Čovek bez glave“

Pre nego što je upoznala i udala se za vojvodu 1951. – četiri godine nakon razvoda od Čarlsa Svinija 1947. – Margaret je imala romansu sa Džoom Tomasom.

Margaret i Džo su se sreli u Berlinu i navodno su snimili eksplicitne fotografije pomoću polaroid kamere, zadržavši po jednu za uspomenu.

Uprkos tome što je zaprosio Margaret, Džo je već bio veren za Popi de Salis. Otputovao je u Sent Moric da okonča sve sa prvom verenicom, ali ju je na kraju oženio, slomivši Margaretino srce.

Foto: Mary Evans Picture Librar / Profimedia

Uništena reputacija

Margaret je upoznala Ijana Kembela, vojvodu od Argila, u vozu 1949. On ju je nemilosrdno progonio, znajući da je bogata – dok je njegovo sopstveno imanje bilo bezvredno.

Sažalila se na njega, nakon što joj je ispričao za svojih pet godina koje je proveo kao ratni zarobljenik i bračne probleme sa drugom suprugom Luiz, američkom naslednicom. Ubedio je Margaretinog oca da mu da 100.000 funti da povrati svoje porodično sedište u zapadnoj Škotskoj, zamak Inverarej.

Venčali su se 1951, ali Ijan je ubrzo pokazao svoje pravo lice; Margaret je tvrdila da je bio zavisnik od kockanja, alkohola i lekova na recept, i da je imao nepredvidljivu narav.

Zamerio joj je kada je počela da odbija da otplaćuje njegove dugove nakon tri godine braka. Par se složio da imaju otvoreni brak i da žive odvojeno.

Besan što Margaret više ne finansira njegov način života, vojvoda je pokušao da se razvede od Margaret i unajmio je privatne detektive da je prate.

Prikupio je dokaze kako bi dokazao da je bila neverna, uključujući krađu njenih pisama i dnevnika koji su sadržali imena njenih navodnih ljubavnika. Tada je naišao na kontroverzni polaroid.

Foto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Ijan je podneo zahtev za razvod sudu u Edinburgu, kome je trebalo četiri godine da donese presudu. Lord Vitli, poznat po svojim oštrim kaznama, presudio je da je Margaret „žena visokog seksualnog apetita koja je prestala da bude zadovoljna normalnim seksualnim aktivnostima“.

Kad je dobio svoje, Ijan se posle samo šest nedelja oženio drugom bogatom Amerikankom.

Skandal je naneo nepopravljivu štetu Margaretinoj reputaciji i njenoj vezi sa ćerkom Frensis. Ipak, pomirile su se pre Margaretine smrti 1993. godine, kada je ona živela u staračkom domu. Ian je umro 1973.

***

Bonus video: Vilhelmštajn – najlepše ostrvo u Nemačkoj idealno za venčanja

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram