Reči Slobode Mićalović o ženskoj moći će se dugo pamtiti

Sloboda Mićalović
Sloboda Mićalović Foto: Nebojša Babić

Sloboda Mićalović je bila gošća prve večeri festivala Borini pozorišni dani kao deo ansambla predstave “Pučina” Jugoslovenskog dramskog pozorišta u režiji Egona Savina. Tom prilikom, ona je govorila o liku koji tumači - ženi koja izdaje svog supruga, zarad njegovog dobra.

Sloboda igra lik Jovanke, žene koja izdaje svog muža Vladimira (Nenad Jezdić), činovnika u ministarstvu, ulazeći u aferu sa ministrom kako bi se zahvaljujući bliskošću sa njim zalagala i za Vladimirovo napredovanje u službi, što i njoj samoj donosi beneficije u društvu, piše Slobodna reč.

Opisuje svoj lik kao ženu koja ne bira sredstva da ostane tu gde jeste. Ona je pokušala je da živi normalnim životom, da se prilagodi nekom “običnom građanskom životu”, ali je shvatila da joj to nije dovoljno, želela je više.

“Opasno je kada su žene, kako da kažem, netalentovane ili nedovoljno sposobne za neki posao, a pored sebe imaju muškarca koji ne ispunjava ono što su one zamislile, a udale su se za takvog čoveka. I tu se stvara haos”, rekla je Sloboda.

“Da je Jovanka tako ozbiljan igrač, ona bi imala bar petoricu, šestoricu da je zaštite. Ja sam nju nekako tako doživela…da je ona vrlo naivno uletela u neku tu priču da može da iznese nešto za šta njen muž nema kapacitet, za tu vrstu igre, što se na kraju i pokazalo da je tako. Ona je samo pomislila da može”, dodala je glumica.

Sloboda Mićalović
Sloboda Mićalović Foto: Nebojša Babić

Upitana gde se lik Jovanke uklapa “Od Sofke do Nejre”, što je ovogodišnji slogan festivala Borini pozorišni dani, podvlači da bi “možda najtačnije, bez da uvredi naš pol, rekla – žena”.

“Žena koja može da bude zaista sve. Pokretač i dobrog i lošeg. Divan je taj slogan festivala. Eto možda ta negde moć i sposobnost žene da sagradi kuću ali isto tako u trenu da je sruši”, zaključuje.

***

Bonus video: Monika Beluči

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram