Razlog zbog kog francuske zvezde masovno sebi seku kosu pred kamerama

podrška ženama
Foto: JM HAEDRICH / Sipa Press / Profimedia

Među njima su i Žilijet Binoš i Marion Kotijar.

Više od 50 poznatih Francuskinja snimilo je sebe kako se šišaju u znak podrške iranskim ženama i devojkama koje su ubijene u protestima zbog smrti Mahse Amini nakon što ju je uhapsila iranska moralna policija.

Među njima su i neka od najpoznatijih imena francuske kinematografije; Žilijet Binoš, Marion Kotijar, Izabel Ađani i Izabel Aper, a tu je i belgijska pevačica Anžel. Pevačica rođena u Velikoj Britaniji Džejn Birkin – koja je snimljena sa svojom ćerkom Šarlot Genzbur – i glumica Šarlot Rempling (obe žive u Francuskoj), kao i Džuli Gaje, supruga bivšeg francuskog predsednika Fransoa Olanda, takođe su prikazane kako se šišaju – za slobodu.

Kompilaciju spotova u kojima one seku kosu prati saundtrek persijske verzije italijanske narodne pesme Bella Ciao mladog iranskog pevača po imenu Gandom. Pesma Bella Ciao inače je nastala povodom nedaća radnica na poljskim poljima krajem 19. veka i postala je himna italijanskog pokreta otpora fašizmu u Drugom svetskom ratu. Od tada je himna slobode i otpora.

Otkako se pojavio na internetu, video je privukao veliku pažnju širom sveta. Prethodno su širom Irana demonstranti izašli na ulice pod sloganom „Žene, život, sloboda“, paleći marame i sukobljavajući se sa policijskim i bezbednosnim zvaničnicima.

Talas besa prelio je Iran, ali i svet, nakon što je Amini, 22-godišnja Kurdkinja, umrla u pritvoru 16. septembra, tri dana nakon hapšenja zbog navodnog kršenja iranskih strogih pravila za žene o nošenju hidžab marama, prenosi Gardijan.

Francuski video je reakcija na prizore koji pokazuju Iranke kako skidaju hidžab i šišaju kosu. Ovaj potez podrške na Instagramu prati i poruka:

„Nemoguće je ne osuđivati iznova i iznova ovu strašnu represiju. Mrtvih je već u desetinama, uključujući i decu. Hapšenja samo povećavaju broj zatvorenika koji su već nezakonito pritvoreni i prečesto mučeni. Stoga smo odlučili da se odazovemo pozivu tako što ćemo odseći svoju kosu.”

BONUS VIDEO: Dragana Pandurević Jovović o pokrenutoj peticiji „STOP AKUŠERSKOM NASILJU“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram