Nekada u visokom društvu, danas pred zatvorom: Sunovrat bahate milionerke

Foto: Derek Shook / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Sve je promenila jedna noć.

Džasmin Hartin je nekada imala sve: muža iz ugledne porodice, prijatelje iz visokog društva, lagodan život u rajskom Belizeu. Danas, nekadašnju milionerku su svi napustili, a preti joj zatvorska kazna zbog ubistva policajca. Sve je promenila kobna noć, o kojoj se još uvek ne zna prava istina.

Hartin je privukla pažnju sveta krajem maja prošle godine. Tada su je pronašli na pustom pristaništu u blizini raskošne kuće na plaži koju je delila sa svojim partnerom Endrjuom Eškroftom, sinom britanskog milijardera. Bila je prošla ponoć, a Hartin je bila prekrivena krvlju.

U obližnjoj vodi, vlasti su pronašle i policijskog nadzornika Henrija Džemota, jednog od najvažnijih i najomiljenijih policajaca u Belizeu. Imao je smrtonosnu ranu od vatrenog oružja iza desnog uha — a metak je navodno došao iz njegovog pištolja.

Nakon ubistva, počele su da kruže glasine o Hartinovoj i Džemotu. Zašto su u dubokoj noći bili sami na pristaništu? Da li je u pitanju droga ili neverstvo? Hartin je negirala da su imali seksualni odnos, ali kod nje su našli kokain. U policiji, Hartin je prvo rekla da je Džemota upucao neko s čamca koji je prolazio tuda, kao i da droga nije njena – ali je ubrzo promenila priču.

Posle sastanka u zatvoru sa advokatom, Hartin je navodno priznala da je sama ispalila smrtonosni hitac – ali slučajno. Rekla je da joj je Henri Džemot bio prijatelj i da ju je nagovarao da uzme pištolj za ličnu zaštitu otkako ju je spasao od seksualnog napada nedelju dana ranije.

U noći pucnjave, rekla je Hartin, ona i Džemot su pili pre nego što su otišli ​​do pristaništa, gde mu je pružila masažu ramena, a on je pokušao da je nauči kako da napuni i isprazni pištolj. Tada je, tvrdi ona, slučajno opalio.

Vlasti su optužile Hartin za ubistvo iz nehata. Međutim, porodica Henrija Džemota veruje da je njegova smrt bila isplanirana.

„Moj brat je upucan iza uha… u stilu egzekucije. Jasmin Hartin treba da bude optužena za ubistvo, a ne za ubistvo iz nehata“, rekla je njegova sestra Čeri Džemot, koja je takođe policajka u Belizeu.

Hartin – koju su zvali glamurozna plavuša – bila je u braku sa Endrjuom Eškroftom u vreme Džemotove smrti. Eškroft je sin lorda Majkla Eškrofta, britanskog političara sa bogatsvom od oko 2,2 milijarde dolara.

Ona i Endru (44) su dobili dvoje dece. U maju 2021. su otvorili prostrani Alaia, najotmeniji hotel letovalištu San Pedro, na istočnoj obali Belizea.

Foto: Derek Shook / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Pre ubistva Džemota, Hartin je uživala u džet-set životu, upravljajući nizom luksuznih odmarališta na Ambergris Keju, tropskom ostrvu u blizini Belizea.

„Ljudi me doživljavaju kao milijarderku i razmaženu bogatašicu koja se divlje provodi po splavovima. To uopšte nije to. Ja sam poslovna žena. Ja sam majka. Ja sam prijatelj… Ja sam žena“, rekla je medijima posle ubistva.

Foto: Derek Shook / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Muž ju je napustio nakon optužbe za ubistvo i trenutno su u sporu oko starateljstva nad blizancima.

U maju ove godine je čak ponovo uhapšena, zbog sumnje da je naručila ubistvo advokata koji vodi slučaj određivanja starateljstva njene dece, ali je odmah i puštena.

Još uvek čeka suđenje.

***

BONUS VIDEO: Mrtvo more

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram