Devojčica koja je bila dečak postaje milionerka – šta sa tim nije u redu?

Foto: Jemal Countess / Getty images / Profimedia

Najmlađi trans model na svetu.

Svi smo odahnuli kada se ugasila jedna od najkontroverznijih emisija „Toddlers & Tiaras“, koja je pratila lične živote devojčica koje su se takmičile na izborima lepote. Devojčice su od malih nogu bile prinuđene da nose tešku šminku, štikle, da idu u solarijum, stavljaju veštačke nokte, a neke su čak morale da piju energetska pića kako bi izdržale taj tempo.

Javnost je osuđivala roditelje koji su to radili svojoj deci govoreći da je to ništa drugo nego zlostavljanje.

U međuvremenu pojavila se Noela Mekmer, najmlađa transrodna manekenka na svetu, o kojoj svetski mediji bruje već neko vreme.

Njena porodica tvrdi da je rođena s jakim i sigurnim osećajem identiteta i da se ta samouverenost jasno vidi kada zakorači na modne piste.

Njena majka Di kaže da se Noela prvi put identifikovala kao transrodna osoba sa samo dve i po godine.

„Sve je počelo kada je imala dve i po godine, skoro tri. Kada bi joj neko rekao da je sladak dečak, ona bi uzvratila i uzviknula: ‘Nisam dečak, ja sam devojčica!'“, izjavila je u jednom intervjuu njena majka.

S jedne strane mnogi iskazuju zabrinutost jer smatraju da ju je Di naterala da postane trans, dok joj s druge strane razni modni znalci i aktivisti predviđaju ogroman uspeh.

„Noela je fenomen. Ona ima samo deset godina, ali predstavlja toliko toga u smislu gde je svet sada. Vidimo sve više transrodnih modela, a ona je najbolji uzor. Toliko je samouverena za nekoga tako mladog. Ona je sposobna zaraditi čak do dva miliona dolara u sledećoj godini“, izjavio je jedan holivudski agent.

Reći za nekoga ko ima deset godina da je „fenomen“ i „najbolji uzor“ zvuči pomalo nebulozno jer je dete u tom uzrastu ipak samo dete.

Porodica je Noeli promenila rodni list, na kom su pol dečaka promenili u devojčicu, i to kada je imala samo šest godina.

Njen cilj, kako kaže Noelina majka, „je da bude vidljiva transrodna omladinska aktivistkinja i model.“

Da li Noela ili bilo koje drugo dete uopšte zna u tim godinama šta je omladinski aktivizam ili je njene želje osmišljavao neko drugi?

Dakle, svima je bilo užasno kada su majke slale svoje devojčice na takmičenja lepote, ali kada je u pitanju Noela kojoj rade slične stvari, to je prelepo i hrabro, samo zato što je akcenat na tome da je u pitanju trans dete.

Njena majka Di je danas u vezi s 32-godišnjom ženom koja se takođe identifikuje kao transrodna osoba. Noela je od malena bila uključena u mnoge aktivnosti koje se tiču trans osoba, a Di je čak izjavila za Chicagoparent da će njena ćerka za koju godinu krenuti sa hormonima i operacijama promene pola.

Nakon medijske pompe, Noelin otac Timoti Mekord, koji je navodno bio protiv njene tranzicije, slomio je ruku devojčici kada je pokušao da je natera da obuče mušku pidžamu.

On je ubrzo priznao krivicu za optužbu za ugrožavanje deteta i izjavio je kako se davno razišao sa Di i da od incidenta nije video dete.

Iz cele ove priče je očigledno da se dete ne pita ništa jer je njegova budućnost uveliko isplanirana i zbog toga se postavlja pitanje da li Noela zaista radi ono što želi ili je samo politički i ideološki produkt kojim upravlja majka?

***

Bonus video: Čuvari plaže, nekad i sad

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram