Mračni dani Selene Gomez

Selena Gomez
Selena Gomez Foto: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

Selena Gomez otvoreno je progovorila o svom mentalnom zdravlju, kao i o svojoj borbi sa lupusom za magazin Elle. Bivša Dizni zvezda rekla je da je osetila olakašnje kada je dobila dijagnozu bipolarnog poremećaja.

Selena je zvezda prvog latino izdanja časopisa Elle, u kom je govorila kako joj je 2015. dijagnostikovan lupus – zbog čega je morala da se podvrgne hemoterapiji i transplantaciji bubrega.

Ona je priznala da ni sama ne zna kako je uspela da preživi taj težak period.

„Moj lupus, transplantacija bubrega, hemoterapija, mentalna bolest, javni raskidi – sve su to stvari koje su mogle da me sruše“, rekla je.

Selena je prvi put govorila o svom mentalnom zdravlju 2016. godine, kada je objavila da se odmara od posla kako bi se izborila sa anksioznošću, depresijom i napadima panike od kojih je patila usled lupusa.

Otkrila je da joj je dijagnostifikovan bipolarni poremećaj 2018. godine, što joj je donelo olakšanje jer joj je konačno bilo jasno sve kroz šta je prolazila u prethodnim godinama.

„Osetila sam da mi je ogroman teret pao kad sam to saznala. Mogla sam duboko da udahnem i kažem: ‘U redu, to toliko toga objašnjava'“, rekla je.

Iako je Selena od tada pronašla načine da zaštiti svoje mentalno zdravlje – uključujući brisanje svih aplikacija sa svog telefona – priznala je da je bilo mračnijih vremena kada se osećala nesposobnom da se nosi sa svim svojim problemima.

„Svaki put kad sam prolazila kroz nešto, mislila sam: ‘Šta još? Sa čime ću još morati da se suočim?’ Bilo je perioda kada nisam bila dovoljna jaka, i bila sam u stanju da povredim sebe“, priznala je.

Kada je prvi put zatražila psihijatrijsko lečenje nakon dijagnoze lupusa 2014. godine, spekulisalo se da je otišla na rehabilitaciju zbog zloupotrebe supstanci.

„Ne znam ni šta su zaista mislili da radim – droga, alkohol, izlasci, žurke. Mediji su bili tako gadni“, rekla je.

Lupus je autoimuna bolest koja uzrokuje da imunološki sistem osobe napada zdrave ćelije, stvarajući oštećenja. Ne postoji poznati lek i najčešće se dijagnostikuje kod mladih žena starosti od 15 do 44 godine.

Selena je 2017. godine hospitalizovana zbog otkazivanja bubrega uzrokovanog lupusom i podvrgnuta je transplantaciji bubrega – njena prijateljica Fransia Raisa bila je donatorka.

Opisala je kako je izgledao njen bipolarni poremećaj – kada bi bila raspoložena, bila je jako srećna, a kada bi bila depresivna, to bi trajalo nedeljama. Sada pije lekove.

„Osećam se odlično. Dobijam odgovarajuće lekove koje moram da uzimam. Potpuno verujem u lekove, samo se obavezno obratite lekaru ili terapeutu“, rekla je.

***

Bonus video: Monika Beluči

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram