Mračna istina o savršenom holivudskom braku i „dobrom mužu“ Polu Njumenu

Poznati 18. avg 202219:20 > 19:26
Foto: MARKA / Alamy / Alamy / Profimedia

Pol Njumen je bio daleko od savršenog supruga.

Holivudska legenda Pol Njumen je imao veliki problem s alkoholom – toliki da ga je njegova supruga Džoan Vudvord jednom pronašla onesvešćenog kako leži na podu, dok mu je glava krvarila, nakon što je pao iz kreveta.

Te noći je bila blizu toga da ga napusti. Kada je konačno pukla, smestila je njihove tri male ćerke u auto i odvezla se do njihove kuće na plaži u Malibuu, a Njumen je krenuo u poteru, lupao je po vratima i vikao da ga puste unutra.

Ona je odbila, a Njumen je proveo nekoliko noći spavajući u autu dok nisu postigli kompromis.

Nije mogao u potpunosti da odustane od pića, ali se držao piva umesto viskija i pola flaše martinija koje je pio svako veče.

Kako otkriva nova TV serija, ova epizoda nudi uvid u to kako je 50-godišnji brak ‘zlatnog para Holivuda’ – koji je dugo smatran srećnim i stabilnim – bio veoma drugačiji u stvarnosti.

Njumenovi su bili par koji je zajedno snimio 16 filmova i koji su izgledali kao sve što ostatak njihove industrije nije bio u to vreme – zreli, verni i normalni.

Kada je glumca časopis Pejboj pitao za njegov brak, Njumen je dao čuveni odgovor: „Zašto izlaziti na hamburger kada imate biftek kod kuće?“

A njegova supruga Vudvord se gnušala te glupe opaske — zbog nje se osećala „kao komad mesa“ — baš kao što je mrzela druge aspekte braka sa Njumenom, uključujući njegov alkoholizam i činjenicu da je morala da se odrekne glumački snova da odgaja njihovu decu dok je on postao superzvezda.

Ova ljubavna, ali duboko komplikovana veza, detaljno je opisana u šestodelnom dokumentarcu koji je snimio Itan Houk.

Houk, koji je išao u srednju školu sa nekim od njihove dece, u dokumentarac je uključio više od 100 snimljenih intervjua koje je Njumen vodio sa svima u svom životu — za svoje memoare.

Otkrića iz filma svakako ruše njegov imidž savršenog muža i oca.

Njegov jedini sin, Skot, umro je od predoziranja drogom, a Njumen nije bio nimalo nalik razmetljivoj, samouverenoj mačo figuri s velikog ekrana.

Njuman je već bio oženjen kad je upoznao Džoan. On i prva supruga Džeki Vit imali su dvoje male dece i treće na putu. Ali očigledno to nije bio preveliki problem za Njumena koji se zaljubio u Vudvord, prelepu južnjačku lepoticu iz Džordžije.

Skrivali su aferu pet godina, tokom kojih su se oboje preselili u Holivud i dobili ugovore o studiju. Na kraju, 1958. godine, Pol se razveo od Džeki i oženio Džoanu, ostavljajući troje male dece.

Njegove ćerke su u dokumentarcu ispričale da je Njumen bio ‘funkcionalni alkoholičar’ koji nikada nije kasnio na posao, niti je, zaista, izgledao loše u javnosti.

Biograf Šon Levi otkrio je da je Njumen imao 18-mesečnu aferu sa zgodnom novinarkom po imenu Nensi Bejkon. Počelo je kada je poslata da ga intervjuiše dok je snimao Butch Cassidi And The Sundance Kid 1968. godine.

Kada su se u štampi pojavile glasine, Njumen i Vudvord su objavili oglas od pola stranice u LA Tajmsu da se tome rugaju – ali je Bejkon potvrdila da je sve istina i nazvala je njihovu aferu „najgore čuvanom tajnom u Holivudu“.

Njegov jedini sin Skot, kaskader, umro je 1978., sa 28 godina, od predoziranja drogom. Glumčevo problematično najstarije dete posebno je teško podnelo razvod — uhvaćen je kako duva lepak kada je imao samo 12 godina i tukao bi svoje polusestre.

Od tog trenutka Njumenove glumačke uloge postale su mračnije i dublje, dok se on etablirao kao jedan od velikih holivudskih filantropa — osnivajući centar za rehabilitaciju od droga.

Pol Njumen je umro od raka u 83. godini 2008. godine — godinu dana nakon što je njegovoj supruzi, koja sada ima 92 godine, dijagnostifikovana Alchajmerova bolest i povukla se iz javnosti.

Njegov savršen izgled doveo ga je do vrha Holivuda. Možda je uvek bilo previše očekivati da će imati i savršen privatni život.

***

BONUS VIDEO: Robert de Niro – veliki glumac i oskarovac

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram