Mnogi nemaju pojma da je slavni zavodnik zapravo Hrvat – a poreklo mu je pomoglo da osvoji svoju prelepu ženu

Erik Bana
Foto: Cobra Team / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Slavni glumac Erik Bana već 27 godina uživa u braku sa suprugom Rebekom Glison sa kojom ima dvoje dece - sina Klausa i ćerku Sofiju. Ipak, mnogi sa ovih prostora ne znaju da je Erikovo otac Hrvat.

Australijski glumac i komičar hrvatskog porekla rođen je kao Erik Banadinović, ali se proslavio pod prezimenom Bana. Planetarnu slavu stekao je najpre ulogom u filmu Pad crnog jastreba 2001, kao i naslovnom rolom Hulka u filmu „Hulk“ iz 2003. Usledila je Troja 2004. u kojoj je igrao princa Hektora i ostalo je istorija.

Slavni glumac, kada se svetla reflektora ugase, uživa u ljubavi sa 53-godišnjom novinarkom Rebekom. Iako je rođen u Melburnu, Erik je „naše gore list“.

Naime, njegov otac Ivan je bio Hrvat koji je emigrirao u Nemačku 1959. sa svojom majkom Ivankom i očuhom Janošem. Godine 1960. stigli su u Australiju. Erikova majka Eleanora, Nemica iz Manhajma, u Australiju se doselila 1953.

Prezime Banadinović i dalje se nalazi na zvaničnim dokumentima slavnog glumca, a skratio ga je u Bana da bi lakše dobio posao u filmskoj industriji. Bana je 2006. primio priznanje Republike Hrvatske za izuzetna postignuća u filmskoj industriji.

A kako je počela ljubavna priča sa suprugom Rebekom?

C3396 Hubert Boesl / DPA / Profimedia
C3396 Hubert Boesl / DPA / Profimedia
PictureLux / Hollywood Archive / Profimedia

Glumac Erik Bana i novinarka i publicistkinja Rebeka prvi put su se sreli na australijskoj televiziji Sedam. Ona je radila kao novinarka, a on je pokušavao da se probije kao komičar snimajući seriju „Full Frontal“.

Njegova supruga, kako je Bana ispričao novinarima melburškog Croatian Heralda, poreklom je iz Sidneja, gde joj je najbolja prijateljica bila Nikol Alagič, poreklom iz Omiša. Prijateljice su kao mlade devojke čak tri puta posetile Hrvatsku.

Nakon što su se upoznali, Rebeka i Erik su u početku zajedničku temu pronašli upravo u njegovom poreklu i Rebekinom prijateljstvu s Nikol.

Erik je izjavio kako ga je upravo poreklo spojilo sa životnom saputnicom koja je inače i publicistkinja serija „Newlyweds“ i „Blueheelers“.

„Kada smo se upoznali, Rebeki je bilo fascinantno što sam i ja iz Hrvatske, gde je ona bila čak tri puta i u koju se zaljubila“, otkrio je svojevremeno.

Tom Nicholson for Mediterrane Film Festival / Shutterstock Editorial / Profimedia

U vezu su uplovili 1995. godine, a samo godinu dana kasnije znao je da želi da provede svoj život s njom.

Erik ju je kasnije zaprosio na putovanju koje je dobio od Cleo magazina, a venčali su se 1997. godine.

„Osim što se volimo, supruga i ja se stvarno, stvarno sviđamo jedno drugome“, rekao je glumac jednom prilikom o Rebeki, ističući da je ona njegov oslonac i da je zaslužna za njegovo mentalno zdravlje. Opisao ju je kao zabavnu i pametnu osobu.

Tom Nicholson for Mediterrane Film Festival / Shutterstock Editorial / Profimedia
Tom Nicholson for Mediterrane Film Festival / Shutterstock Editorial / Profimedia
Christopher Khoury / Zuma Press / Profimedia

Rebeka je često primećena kako zajedno sa suprugom posećuje teniske mečeve i gleda filmove na međunarodnim filmskim festivalima. Godine 2020. primećeni su da gledaju meč polufinala između našeg najboljeg tenisera Novaka Đokovića i Rodžera Federera na Australijan Openu.

: DAVID GRAY / AFP / Profimedia
James Gourley/BPI / Shutterstock Editorial / Profimedia

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram