Miodrag Radonjić: Danas svako mora da sledi četiri zapovesti

Miodrag Radonjić Foto:Nemanja Jovanović/Zadovoljna.rs

Miodrag Radonjić brzo je postao omiljeno filmsko lice – ali i osoba na koju mnogi misle kada odu u frizerski salon. Svi žele da izgledaju kao Baća, lik kog je glumac maestralno oživeo – a njegove čuvene rečenice zaživele su u svakodnevnom govoru.

Tumačenje tog sada već kultnog lika iz filma i serije „Južni vetar“ Miodraga je odvelo do srca domaće publike, koja jedva čeka da vidi šta ovaj glumac još ima da nam ponudi. S druge strane, intrigira i njegov lični život, koji je ipak sasvim miran i „običan“, kako smo saznali iz razgovora za Zadovoljna.rs.

Miodragov put do glumačke slave bio je sve samo ne lak, a došao je kao rezultat godina i godina u kojima je radio na sebi, uz stalna preispitivanja.

„Verovao sam da je to moj dar i moj put. Ta vera je prisutna, ali to nije dovoljno. Moraš da uzmeš da radiš. Napraviš dečiju predstavu, lutkarsku predstavu, što je vrlo jeftino da se uradi produkcijski i da se igra besplatno po vrtićima ili domovima za nezbrinutu decu. Igrao sam na svim tim mestima. To je način koji sam otkrio, koji pokazuje kako možeš da se baviš glumom i postaneš glumac“, govori nam on.

Foto: Nemanja Jovanović

Njegova profesija je, kaže, često surova.

„Gluma u suštini ne može da ti pomogne da imaš više samopouzdanja, može samo da ti odmogne. Zato što si uvek izložen kritici. I tu ne mislim na stručnu kritiku, već na kritiku publike. Svako sebi da za pravo da kaže šta misli o nekoj ulozi, vrlo lako ljudi govore ‘ma to je loše’, ne znajući koliko je glumac truda i rada uložio da ulogu napravi. Čak i kada je na kraju loša, iza toga stoje veliki rad i velika odricanja“, ukazuje Miodrag.

Znamo da je lik Baće spremio odrastajući na ulici devedestih, a rano je imao i dodira sa svetom poznatih. Naime, njegova majka je bila velika umetnica Branka Radonjić, koja je svirala harmoniku i klavir i sarađivala sa brojnim zvezdama Jugoslavije.

„Kada smo bili mali, jako smo puno vremena provodili sa mamom. Uvek je bilo puno muzike i nas je to inspirisalo i uveseljavalo, punilo dobrom energijom“, priča nam.

Miodrag Radonjić Foto:Nemanja Jovanović/Zadovoljna.rs

Majke su te koje nas emotivno uvode u život, smatra Miodrag. Stoga su mu neke pouke koje je slušao od svoje mame zauvek ostale utisnute kao vodeći principi u životu.

„Mama se uvek trudila da nas dobro vaspita, ponekad je bila stroža. Vrednosti koje nam je usadila se dosta tiču hrišćanstva – to su oproštaj, blagonaklonost, osećaj za lepo, ljubav“, govori on.

Upravo zbog toga on danas smatra da je žena stub ljudske civilizacije, ali da položaj žena u društvu i dalje nije ravnopravan sa muškarcima.

„Žene su mnogo više dobile u poslednjih par decenija nego što su imale ranije. Ali to nije dovoljno, već je samo put ka pravoj ravnopravnosti“, kaže glumac.

Miodrag Radonjić Foto:Nemanja Jovanović/Zadovoljna.rs

On je stava da ravnopravnost ne treba meriti kroz statistiku i kvote kao što je propisani broj žena u parlamentu.

„Ne treba se baviti time da li je više muških ili ženskih ministara, već treba sa istim poštovanjem ceniti ono što radi jedna čistačica, koja je verovatno mudrija od nekog poslanika u vladi“, rekao nam je.

Miodrag smatra da danas i muškarci i žene imaju ogroman teret na svojim plećima, koje im postavlja društvo – i nikome nije lako.

„Danas su pred čovekom četiri očekivanja. Prvo je da moraš da budeš porodičan čovek kako bi bio uspešan. Zatim, moraš da budeš uspešan u smislu karijere i da imaš novac. Treći je da moraš da budeš kul – da se zna šta piješ, gde izlaziš. Četvrto očekivanje je da moraš dobro da izgledaš i budeš fit, zgodan, lep na Instagramu i pametan na Tviteru. Ta četiri očekivanja je nemoguće spojati i tako dolazi do pucanja – a to važi i za muškarce i žene“, objašnjava Miodrag.

Miodrag Radonjić Foto:Nemanja Jovanović/Zadovoljna.rs

I sam je u poslednje vreme često umoran ili nenaspavan, ali za to ima najlepši mogući razlog – postao je otac. Rođenje deteta mu je izokrenulo svakodnevicu, ali se ne žali.

Pročitajte još:

„Roditeljima bih savetovao da se ne plaše ničega, da nemaju nikakve predrasude, jer je sve jednostavnije nego što se čini. To je jedan mali čovek koji ne može da im promeni život na gore“, kaže nam.

Dok vredno radi i uživa u odrastanju sina, sanja o ulogama koje te prodrmaju iz temelja.

„Želim da dobijem ulogu koja će da me inspiriše tako da pokrene u meni neke nove dimenzije i slojeve. Voleo bih ulogu koja će me naterati da se razigram i da se bavim njome“, zaključuje Miodrag.

A mi jedva čekamo da ga gledamo u novim ostvarenjima.